“El que no farem és coadjuvar l’espiral inflacionista de l’habitatge”

El Govern està treballant en el plec de bases per al registre de propietaris d’aquells immobles que es llogaran o es compraran pròximament per posar-los a disposició de la ciutadania

El nou edifici d'habitatges de protecció pública.
El nou edifici d'habitatges de protecció pública. SFGA

El Govern ja està treballant en el plec que establirà les bases per crear el registre de propietaris d’immobles, per tal de poder-los llogar o comprar i posar-los a disposició de la ciutadania. En aquest sentit, el cap de l’executiu, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, han fet diversos aclariments pel que fa a la metodologia. Sobretot, per l’aval a propietaris o llogaters, que en cap cas es donarà. “El que nosaltres no farem és coadjuvar a l’espiral inflacionista”, ha remarcat Espot.

Aquelles persones que no puguin fer-se’n càrrec dels preus d’un habitatge, ha explicat Filloy, ja disposen d’ajudes per part d’Afers Socials. Pel que fa als llogaters, ha indicat Espot, no es farà aval a aquells que tinguin impagats. “Aniran incrementant els preus perquè saben que en darrera instància el Govern els pagarà el lloguer i en lloc de demanar 900 euros, en demanaran 1.400 o 1.500”. El que es busca amb les mesures que es van presentar fa uns dies és “aconseguir preus raonables i si subvencionem directament, el que fem és col·laborar en aquesta espiral inflacionista i fem més gran el problema”.

Eric Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

Relacionat

Govern ‘reserva’ 19 milions d’euros per comprar o arrendar pisos buits i destinar-los al lloguer

De moment, i durant l’estiu, s’està treballant en el plec de bases del concurs de licitació d’oferta pública per als privats que puguin i vulguin oferir els immobles de què disposin. “Serem l’administració qui genera o fa una oferta de demanda”, ha assenyalat Filloy. El ministre ha posat l’exemple d’una situació tipus, on es podria exposar que “necessitem 20 habitatges de lloguer a màxim set euros el metre quadrat a tal zona, i farem els descomptes garantint els contractes a llarg termini a 10, 15 o 20 anys, a més del manteniment de l’habitatge”. És cert que alguns propietaris poden arribar a treure’n un rendiment menor, però tindran certes garanties.

Seguint aquestes premisses, Espot ha assegurat que serà el Govern qui decideixi els pisos que vol triar. “Adquirirem habitatges que siguin dignes, i això només ens competeix a nosaltres”, ha assenyalat Espot. D’aquesta manera, s’ha mostrat segur que el que es faci no satisfarà a tothom. “Nosaltres hem d’aconseguir un terme mig, des de la perspectiva d’unes polítiques protectores socials, però tampoc podem establir una intervenció excessiva del mercat”, ha afirmat.

Etiquetes

Comentaris

Trending