Govern ‘reserva’ 19 milions d’euros per comprar o arrendar pisos buits i destinar-los al lloguer

L’executiu promou un projecte de llei d’actuacions urgents que li permeti ‘incomplir’ el pressupost previst per al 2022 i saltar-se el sostre d’endeutament establert

Eric Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
Eric Jover durant la roda de premsa d'aquest dimecres. SFGA

El Govern, suposadament com a fórmula per complementar les mesures acordades fa unes setmanes amb l’objectiu de pal·liar el decrement del poder adquisitiu de les famílies, promou un projecte de llei d’actuacions urgents en el marc del qual s’aprovisionen 11 milions d’euros per a l’eventual compra de pisos buits i 8 milions més per mirar d’arrendar habitatges també desocupats i posar-los a lloguer a un preu raonable per a persones o famílies que realment ho necessitin.

A la recta final de la legislatura, és obvi que més enllà de les necessitats òbvies, també es tracta d’una mesura electoralista. El projecte de llei, que en certa manera li permetria al Govern ‘incomplir’ el pressupost establert per al 2022 en qüestions com l’habitatge, la digitalització del sector públic i, en menor mesura, també del privat, i l’educació, també contempla l’aprovisionament de 16,2 milions destinats a l’adjudicació del projecte d’habitatges a preu assequible a la zona de la Borda Nova d’Andorra la Vella. També es preveu poc més d’un milió d’euros per reformar dues plantes de l’antiga residència Solà d’Enclar, on ara s’hi ubica el centre residencial d’educació intensiva (CREI) i construir-hi una dotzena de pisos tutelats.

El ministre Portaveu, Eric Jover, ha explicat que els dos projectes per a l’habitatge s’han fet amb l’objectiu d’enfrontar una problemàtica arrelada a la societat. Per tant, d’una banda s’injectaran 11 milions d’euros a la partida del 2022 i a les plurianuals que permetran a l’administració adquirir habitatges buits i buscar oferta nova. De l’altra, es preveuen 8 milions d’euros per a llogar edificis sencers on es puguin rellogar els pisos a preu assequibles. En total, sumant a les partides del CREI i de Borda Nova, s’hi sumen més de 35 milions d’euros destinats a aquest àmbit.

Les previsions per part del Govern són de poder tenir 130 pisos per poder-los bloquejar des de l’administració i rellogar-los a preu assequible. Així mateix, comptant amb els 44 habitatges que sortiran de la promoció de Borda Nova, s’han calculat aproximadament 200 de nous. Per poder fer aquesta orientació, ha explicat Jover, s’han tingut contactes amb propietaris i associacions per mirar diferents tipologies, “però les estimacions són molt primerenques”. Tot i això, ha existit una tasca prèvia per tal de fer un càlcul aproximat de la capacitat que es tindrà per trobar pisos. “Les respostes definitives no les sabrem fins que no tinguem ofertes en ferm”, ha assenyalat Jover. El primer pas, per tant, serà desenvolupar una base de persones que vulguin o puguin presentar els seus béns immobiliaris.

La gestió d’aquests habitatges encara no està tancada tampoc, però s’està treballant amb l’escenari perquè pugui ser l’Institut de l’Habitatge qui ho faci, “seria lògic”. Pel que fa als preus que s’establiran, Jover ha assegurat que “s’anirà per sota del mercat, hi haurà un diferencial important, no se seguirà la llei de l’oferta i la demanda”. Per tal d’establir aquestes quanties es farà referència a la llei de l’habitatge, que ja defineix els principis amb els quals s’ha de basar el preu assequible. D’aquesta manera, no únicament es tindrà en compte els preus de mercat, sinó que també es té en consideració el poder adquisitiu de la població.

Així mateix, i pel que fa a l’àmbit de la gestió, Jover ha assenyalat que es buscaran, principalment, pisos que estan fora de mercat o que no s’estan utilitzant com a habitatges de lloguer, però que sí que estan en condicions per ser-ho. En tot cas, es mirarà un per un les característiques que tenen i es considerarà quina part s’ha d’assumir. És a dir, si hi ha un pis que necessita una rehabilitació, el Govern plantejarà una compra a preu més baix i se’n farà càrrec d’aquestes tasques.

Comentaris (17)

Trending