L’EFA adverteix que empreses i ciutadans ja pateixen la crisi inflacionista per la guerra a Ucraïna

En la jornada organitzada per la patronal, l’experta en canvi climàtic Elvira Carles ha alertat que els perjudicis econòmics causats per desastres meteorològics són ara 15 cops més elevats que als anys 80

Comentaris

Carles, al mig, entre Francesc Mora i Joan Tomàs.
Carles, al mig, entre Francesc Mora i Joan Tomàs.

L’Empresa Familiar Andorra ha celebrat aquest divendres un esmorzar col·loqui centrat en els efectes del canvi climàtic. L’acte ha comptat amb la participació de la Fundació Empresa i Clima, Elvira Carles, que ha alertat dels greus riscos de no aturar les emissions de gasos que provoquen l’efecte hivernacle. Paral·lelament, el president de l’entitat, Francesc Mora, ha alertat també dels perills d’un altre problema: la guerra a Ucraïna. I ha avisat que els negocis del país ja pateixen per com s’han disparat els preus.

Mora ha estat l’encarregat d’obrir la jornada. I no ha volgut oblidar-se del conflicte desfermat arran de l’acció bèl·lica per part de Rússia. En primer lloc, ha volgut tenir un record per les víctimes que ja ha provocat la guerra i expressa el desig que arribi la pau com més aviat millor. A la vegada, també ha posat en relleu que es tracta d’una situació que també està fent mal a Andorra.

L’experta ha posat en relleu que els efectes del canvi climàtic ja són clarament perceptibles no només a punts llunyans del planeta sinó també a llocs molts pròxims, com ara Venècia

I és que, ha recordat, els darrers dies el país està patint una gran espiral inflacionista. Especialment amb el carburant, però això s’ha acabat traslladant a molts altres productes. I, de retruc, perjudica negocis i persones. “La inflació és ja una realitat que afecta empreses i ciutadans”, ha apuntat.

La jornada, però, s’ha centrat en l’exposició d’Elvira Carles, que ha estat contundent. Els riscos són molt elevats. Així, ha posat com a exemple el fet que l’augment del nivell del mar a causa del desgel dels pols i de les geleres provoca un corrent marí al continent americà que a la vegada “fa que es produeixin més ciclons i huracans que mai”.

L’experta ha advertit que els perills no estan només a milers de quilòmetres. Afecten, també, zones molt properes. “Quan s’escalfa l’aigua no en som conscients però aquesta augmenta de volum, i degut a l’increment de temperatura els oceans i alguns mars tancats com el Mediterrani s’estan expandint i, respectivament, estan inundant illes ubicades al Pacífic i ciutats que ens són molt més properes com Venècia”, ha alertat. “En menys de 40 anys tots els efectes que patim a escala planetària s’han multiplicat per 15. Les pèrdues econòmiques degudes a desastres climàtics són fins a quinze vegades superiors que als anys 80”, ha desgranat.  

Durant la seva conferència, l’experta ha contextualitzat la crisi energètica que es viu a Europa. Ha recordat que Rússia al febrer del 2005 va signar el protocol de Kyoto a canvi que la UE li comprés combustible fòssil, cosa que mai no es va produir. El president rus, Vladimir Putin, “ho ha reclamat constantment però no ha obtingut resposta, i un cop va plegar la cancellera alemanya Angela Merkel, la interlocutora de Putin a Europa, les polítiques energètiques s’han  hagut de revisar”.

Rússia té una gran bossa de gas que agafa de les exrepúbliques soviètiques pràcticament a cost zero i que abasteix bona part del continent europeu i la dependència és molt gran, ha subratllat, amb relació a les línies vermelles que pot traspassar cada país també en el compliment dels compromisos mediambientals sorgits de les diferents cimeres com la de Kyoto, París o recentment Glasgow. Línies vermelles que condicionen, en conseqüència, l’economia europea. A tall d’exemple, Europa compra gas a Rússia per valor d’uns 700 milions d’euros diaris, segons ha recordat l’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell.

Comentaris (6)

Trending