Govern i la CASS estudiaran si es pot abonar retroactivament la prestació als autònoms ‘despistats’

L’entrada en vigor de la tercera llei òmnibus ‘obligava’ els treballadors per compte propi a tornar a demanar qualsevol mesura relacionada amb la crisi econòmica derivada de la pandèmia i uns quants no ho haurien fet

La CASS és qui acaba abonant la prestació, però abans s'han de fer tot un seguit de tràmits.
La CASS és qui acaba abonant la prestació, però abans s'han de fer tot un seguit de tràmits. Toni Solanelles

Desenes d’autònoms -poc més de quaranta segons el Govern- s’han quedat sense la prestació relativa al mes de gener inclosa en la bateria de mesures governamentals per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia. L’entrada en vigor de la tercera llei òmnibus, amb efecte a l’1 de gener, ha comportat que totes aquelles mesures relatives als treballadors per compte propi s’hagin hagut de sol·licitar de nou. L’administració estudiarà si de forma retroactiva es poden abonar les prestacions a aquells que els hagi passat per alt la necessitat de renovació.​

Malgrat que la CASS va publicitar en la seva pàgina electrònica la necessitat de fer de nou la sol·licitud, alguns autònoms no se’n van assabentar (“o no vam informar prou bé”, ha puntualitzat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo) i van donar per fet que la petició formulada i acordada al seu dia seguia en vigor. Molts d’aquests treballadors per compte propi no van parar compte de l’entrada en vigor de la nova legislació i, per tant, que calia fer, simplement per una qüestió burocràtica, una nova petició per molt que amb anterioritat tinguessin la prestació acordada.

La sorpresa ha vingut quan transcorreguts ja força dies del mes de febrer -ara mateix, més de la meitat del mes-, aquests autònoms no havien encara vista abonada la prestació equivalent al salari mínim. Aquells que davant aquest fet han contactat amb la Seguretat Social, han vist com la parapública els retornava un missatge on s’informa que “l’article 18 es va derogar el 31/12/2020, va estar públic al BOPA i a la pàgina web de la CASS” i en conseqüència, “és per aquest motiu que no ha cobrat. Per poder sol·licitar la prestació per compte propi ha de tornar a fer la petició a l’empara de l’article 28” de la tercera llei òmnibus.

Gallardo ha reconegut que sobre el paper hi ha una quarantena d’autònoms que s’han quedat a l’estacada i “haurem de mirar si la retroactivitat és possible. Si jurídicament és viable”. El ministre ha recordat que en altres casos, sempre que ha estat viable, i sempre que “ha estat positiu per a l’administrat”, s’ha aplicat la retroactivitat. Ha deixat clar, però, el responsable d’Economia que en aquest cas qui abona la prestació és la CASS i, en conseqüència, el seu criteri també s’haurà de tenir en compte.

La situació no només afecta la qüestió de la prestació que, certament, és potser el capítol que té més impacte. També cal tornar a sol·licitar, si escau, tant la reducció de la cotització de compte propi com la suspensió temporal de la cotització. Si no s’ha fet, les esmentades mesures també hauran quedat sense efecte.

Comentaris (1)

Trending