La davallada dels preus dels carburants continua frenant la inflació

L’IPC del mes de maig se situa en el 4,9%, la xifra més baixa des del març del 2022

Sortidors de carburant.
Sortidors de carburant. ARXIU

La inflació segueix la tendència a la moderació dels darrers mesos. Almenys si fa cas a la dada avançada de l'Índex de Preus al Consum (IPC) del maig. A l'espera de la xifra definitiva que arribarà en uns dies se situa en el 4,9%. La dada més baixa des del març del 2022. El motiu d'aquesta evolució es troba principalment en aquells productes que, ara fa  un any, feien enfilar la dada: els carburants.

El seu preu ha anat baixant els darrers mesos i això contrasta amb la tendència alcista de les setmanes posteriors a l'esclat de la guerra a Ucraïna. Per això permeten compensar els increments forts encara en altres productes com ara l’alimentació. Al maig, la dada avançada de l'IPC es va situar en un 4,9%. Suposa cinc dècimes menys que la de l'abril. Aquest indicador representa un càlcul previ de l’IPC segons el qual, en cas de confirmar-se, disminuiria mig punt respecte a l’IPC avaluat al mes d’abril del 2023 (+5,4%).

Aquest càlcul es fa amb el els preus del 98% dels productes de la cistella de la compra ja actualitzats. La dada definitiva, en tot cas, es donarà a conèixer el 19 de juny. Segons el departament d’Estadística, la disminució de la inflació seria a causa del comportament dels preus dels grups transports, que està totalment lligat als carburants, i aliments i begudes no alcohòliques, que malgrat que estan molt cars en comparació a uns mesos enrere, també els seus preus han començat a estancar-se. A no pujar més.

En comparació amb els països de l’entorn, Andorra està entre Espanya i França. L’IPC avançat d’Espanya del mes de maig del 2023 se situa al +3,2%. En cas de confirmar-se, disminuiria nou dècimes respecte a la variació registrada al mes d’abril del 2023. L’IPC avançat de França del mes de maig del 2023 se situa al +5,1%. En cas de confirmar-se, disminuiria vuit dècimes respecte a la variació registrada al mes d’abril del 2023.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending