La davallada del preu de compra de l’energia relativitza una reducció de consum inferior a l’esperat

El director de FEDA, Albert Moles, remarca que amb un ús similar d’electricitat s’ha tingut més activitat econòmica i més turistes i apunta que les tarifes a l’exterior s’han moderat de forma important en comparació a l’estiu

Albert Moles xerra amb alumnes del Lycée al vestíbul del Museu de l'Electricitat.
Albert Moles xerra amb alumnes del Lycée al vestíbul del Museu de l'Electricitat.

Dades a la mà, l’estalvi del consum elèctric aquests mesos d’hivern està quedant lluny de l’objectiu fixat pel Govern. Malgrat això, el director de FEDA, Albert Moles, ha volgut relativitzar les dades. En primer lloc, tot posant en relleu que aquesta reducció inferior al que es buscava té lloc en un context de molta més activitat econòmica i un increment de població. En segon lloc, perquè l’impacte per a la companyia ha estat inferior gràcies a la moderació del preu de compra de l’energia a l’exterior.

Així ho ha explicat el màxim responsable de FEDA durant l’acte de presentació de la col·laboració en un projecte que impulsen alumnes del Lycée Comte de Foix. Amb les dades del febrer encara per tancar, Moles apunta que van en la mateixa dinàmica dels mesos d’hivern anteriors. Hi ha davallada de consum sí, però únicament en determinats sectors, especialment el públic. Altres, com ara les estacions de neu no han pogut revertir la despesa.

“Hem de tenir clar que l’activitat econòmica d’aquests mesos ha estat molt més important que la de l’any passat i que tenim 1.000 o 2.000 habitants més i, per tant, gastem més”, ha explicat, tot recordant que “tenim més turistes i més centres comercials”. Per això, considera que en realitat “hi ha estalvi”. El que passa és que “amb la mateixa quantitat d’energia estem tenim més activitat i viuen molts més habitants; sense mesures, el consum hauria estat superior”.

Moles, a més, apunta que part de l’impacte sobre els números de la companyia s’ha pogut amortir gràcies al fet que l’energia es paga, ara, als mercats internacionals a un preu inferior al de l’estiu passat. “S’han relaxat perquè la demanda de gas i d’electricitat ha disminuït a tots els països”, ha apuntat. Així, si fa dos anys el megawatt per hora es pagava a una mitjana de 50 euros i a l’estiu es va enfilar fins als 500, ara se situa entre 150 i 200. A més, el director posa en relleu que “ara ens venen dos o tres mesos on tindrem marge, perquè hi ha la fosa de neu i podem arribar a produir el 50% de l’electricitat que consumim al país”.

Tot i això, Moles admet que no es pot garantir que, més endavant, no s’hagin de tornar a tocar les tarifes. “No hi ha una resposta màgica. Depèn de molts factors, com ara el preu de compra de l’energia, que pot canviar en positiu i negatiu”, ha indicat. En tot cas, el director de FEDA ha remarcat que “la voluntat és mantenir els preus d’un equilibri: mirar els dos vessants: la nostra viabilitat però també la de les empreses i el país”.

20230302 174050
Foto de grup dels impulsors del projecte entre FEDA i el Lycée Comte de Foix.

PROJECTE EDUCATIU

Moles ha fet aquestes explicacions mentre presentava l’acord assolit amb el Lycée Comte de Foix. FEDA aportarà anualment 5.000 euros per permetre tirar endavant projectes impulsats per alumnes, vinculats a la sostenibilitat i l’energia. En aquest cas, els estudiants han dissenyat un panell que aprofita l’energia solar per escalfar estances d’una casa.

Ara, aquests elements serà fabricat per una empresa especialitzada a Nantes, a la qual els alumnes faran una estada formativa. Els alumnes han presentat una iniciativa que és “una font sostenible, reutilitzable i durable” i que ara volen portar a diferents concursos, tant d’Andorra, com el d’Iniciatives Ambientals, com de França.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending