Els constructors reclamen un mecanisme legal per revisar a l’alça el preu dels contractes tancats

L’encariment dels materials que s’usen per fer les obres està tensant la tresoreria de moltes empreses i el sector pretén negociar amb l’administració un marc transitori que permeti traslladar el cost extra als promotors o propietaris

Operaris de la construcció treballant en una obra aquest divendres.
Operaris de la construcció treballant en una obra aquest divendres. Toni Solanelles

El sector de la construcció, que ha tibat de l’economia andorrana durant l’epicentre de la pandèmia, es troba en un moment delicat donat a l’encariment dels preus dels materials. Si ja anaven a l’alça des de fa mesos, l’esclat de la guerra a Ucraïna ho ha destarotat tot i molt. Fins al punt que l’associació de contractistes d’obra (ACODA) pretén negociar amb l’administració l’establiment d’un mecanisme temporal que permeti revisar a l’alça aquells contractes que ja estaven tancats.

La proposta que es vol posar sobre la taula del Govern i, si escau, dels grups parlamentaris en el cas que calgui una paraigua legislatiu, no és pas un invent andorrà. A Espanya ja s’ha establert una fórmula per revisar els preus de les obres. I aquest és el mirall on es reflecteixen els constructors del Principat, que estan molt preocupats per l’encariment dels materials. No hi ha problemes de subministrament. Però sí de costos. “Els pressupostos tancats són insostenibles”, han indicat les fonts, tot remarcant que si s’han de mantenir les xifres que es van acordar al seu dia amb el preu que costen ara els materials, “moltes empreses veuran tensar moltíssim la seva tresoreria”.

“Els pressupostos tancats són insostenibles”, es lamenta el sector

La majoria de constructores del país no tenen un estoc de material prou voluminós com per poder gaudir de subministrament a preu del dia que van fer el pressupost. La voluntat és poder trobar un mecanisme de revisió alcista en el cas del sector públic. Però també es demanarà poder establir eines legals, mecanismes temporals, per als treballs que afecten el sector privat, que es veuen afectats per la mateixa problemàtica tot i que no amb els volums de l’obra pública. Ara bé, hi ha empreses totalment dedicades al mercat privat per a les quals no poder actualitzar els pressupostos i traslladar al promotor o propietari tot l’encariment o la major part pot suposar un problema major.

GENERALITZAT

“L’escenari ha canviat en qüestió de tres setmanes. I si la tendència alcista semblava que es podria controlar en un termini de temps raonable, amb l’esclat de la guerra qualsevol previsió d’estabilització se n’ha anat en orris”, han remarcat les fonts consultades, que han explicat que l’encariment de preus “és generalitzat”. Cert que aquests productes derivats del petroli estan notant més la situació. Però també aquells altres que en la seva producció necessiten d’una bona dosi d’energia elèctrica.

“Ara mateix s’espera que al llarg de l’any puguin molt els preus dels materials. Ferro, alumini, fusta, vidre… és generalitzat”, han indicat les fonts del sector de la construcció consultades. De fet, el ministre de Finances, Eric Jover, fent un balanç del comportament tingut pel PIB durant el 2021 i relacionant-ho amb la construcció, ja va advertir que aquest sector pot veure frenat el seu creixement i bona marxa en l’economia andorrana per l’encariment dels materials.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending