Comerciants del Pas de la Casa reclamen una acció per evitar que França imposi restriccions

El sector del tabac exigeix que es garanteixi l’aplicació de l’acord comercial amb la UE i recorda que la localitat encampana està patint molt alhora que es confia que l’obertura de dimarts suposi també la supressió de limitacions

Una imatge del Pas de la Casa aquest migdia, una mica més animat que altres dies.
Una imatge del Pas de la Casa aquest migdia, una mica més animat que altres dies.

Per sorpresa total, almenys a alguns comerciants del Pas de la Casa, el control duaner francès aplicat de forma severa aquest diumenge no els ha enganxat del tot. Però no s’accepta. Després de la renúncia a l’obertura de pistes, no s’entén que “a canvi” es deixin passar fins al Principat ciutadans de l’Arieja i els Pirineus Orientals però, en canvi, s’imposin restriccions: aquest diumenge ha estat clar; només s’ha permès passar, de tornada a territori francès, dos paquets (40 cigarrets) de tabac per persona. El sector tabaquer reclama que s’exigeixi l’aplicació de l’acord comercial amb la UE.

Al Pas, amb les pistes tancades, s’aferren al poc turisme comercial que puguin rebre. Aquest diumenge, amb una millor climatologia, la situació s’ha animat relativament respecte els dies previs. Però és que els dies previs havien esta molt dolents. S’espera que a partir de dimarts la situació reviscoli una mica -la mobilitat serà en principi permesa per tot l’Estat francès i, per tant, hi ha la possibilitat que es desplacin fins al Pas residents de l’àrea de Tolosa- i es deixin sense efecte les limitacions a les franquícies aplicades aquest diumenge.

“No sabem què passarà a partir de dimarts ni quins compromisos ha adquirit el nostre Govern” però “el que està clar és que hem d’exigir l’aplicació de l’acord”

Hores d’ara, però, la incertesa és màxima. Segons fonts duaneres, els agents francesos han assegurat que els controls i les directrius es mantindran intactes. Sia com vulgui, i davant aquesta possibilitat, fonts del sector tabaquer afirmen que “el que està clar és que hem d’exigir l’aplicació de l’acord” vigent des de fa tres dècades amb Europa. Les fonts consultades admeten que “no sabem què passarà a partir de dimarts ni quins compromisos ha adquirit el nostre Govern”, però que no hi pot haver una solució diferent a l’autorització de poder passar un cartró i mig (noti’s la diferència entre paquet i cartró!).

Les fonts consultades admeten que “no sabem com ha anat tot plegat, però el fet és que només s’han deixat passar amb dos paquets, aplicant un argument de compra bàsica de necessitat. No hem d’oblidar que tenim un acord comercial amb la UE des de fa trenta anys on es preveuen unes franquícies determinades i que aquest és un conveni internacional que preval”. El Pas de la Casa, per una raó o per una altra, “s’està veient molt seriosament castigat i els seus comerciants, siguin del tabac o del que siguin, necessiten respostes i solucions”, exposen els consultats.

Esquí

A partir d’aquest dilluns hi haurà una nova prova de foc. Les estacions d’esquí alcen el teló, amb la qual cosa es pot tensar una mica més la corda respecte del sector de la neu andorrà, com veu com al Principat tot està aturat per lleialtat ja sigui a França ja sigui al concert europeu. Diversos professionals d’aquest sector econòmic, molt important a l’hivern i que durant uns quants mesos ocupen un nombre molt significatiu de persones, admeten “estar a l’expectativa de si acaben obrint o no, i si obren, de com avançarà”. De moment, però, l’obertura al Principat no es preveu fins al gener.

No hi ha cap data clara, encara que a nivell del públic en general el més factible és que sigui a partir del 7 o el 8 de gener. Hi ha dos factors que conflueixen aquells dies sempre que no hi hagi tercera onada de la pandèmia. D’una banda, Espanya ha anunciat un confinament autonòmic entre el 23 de desembre i el 6 de desembre, el que faria pràcticament impossible, que puguin arribar esquiadors des del sud. Aparentment es podria salvar amb l’equiparació pretesa amb l’Alt Urgell.

vallnord
Instal·lacions de Vallnord Pal-Arinsal.

D’altra banda, el primer ministre francès, Jean Castex, es va comprometre amb sector de l’esquí de França a permetre la posada en marxa dels remuntadors, si la situació epidemiològica ho permet, a partir del 7 de gener. Uns dies abans es podrien posar en marxa les estacions al Principat pels esquiadors locals i, d’aquesta manera, per fer totes les proves necessàries davant una eventual obertura generalitzada.

Aquest cap de setmana, amb les muntanyes plenes de neu, ha quedat ben clar les ganes d’esquí que tenen molts dels residents al país. L’‘skimo’ i altres pràctiques relacionades amb la neu han estat a l’ordre del dia en molts indrets del país. Fins i tot amb moments de tensió. Hi ha qui no acaba de veure que, per molt que sigui a l’aire lliure, es puguin reunir un bon nombre de persones sense guardar distància.

Aquest diumenge s'ha vist una mica més de moviment al Pas de la Casa.

Relacionat

Alarma al Pas de la Casa: els duaners francesos només deixen treure dos paquets de tabac per persona

A Grau Roig, a més, el pas continu de motos de neu hauria pogut danyar algunes pistes. A Pal, en canvi, hi hauria hagut alguna que altra desavinença entre famílies i responsables de l’estació. Les primeres pretenien fer baixar els menuts amb trineus per zones de concessió. L’aparcament de Pal s’hauria omplert. Per fer esquí de muntanya no hi hauria hagut problema. L’activitat amb trineus s’hauria impedit i s’hauria recomanat-dirigit els usuaris cap a la zona infantil de l’estació. De pagament, és clar.

Comentaris (3)

Trending