Alarma al Pas de la Casa: els duaners francesos només deixen treure dos paquets de tabac per persona

La localitat encampadana experimenta des d’aquest migdia un tímid repunt d’activitat però tem l’acció dels agents que controlen l’accés en territori veí, que aturen un per un els vehicles per advertir de les noves directrius

Aquest diumenge s'ha vist una mica més de moviment al Pas de la Casa.
Aquest diumenge s'ha vist una mica més de moviment al Pas de la Casa.

Més contratemps al Pas de la Casa: els duaners francesos aturen un per un els cotxes que es dirigeixen cap a la localitat encampadana per advertir-los que només s’autoritza el pas de dos paquets (molt diferent a dos cartrons) de tabac per persona. Seria una directriu nova lligada al fet que només es permet la mobilitat en un cert radi de quilòmetres sempre que s’hagi d’adquirir productes de primera necessitat. I la primera necessitat s’hauria limitat a aquests dos paquets per persona.

Segons diverses fonts, aquesta limitació ja hi era fa temps per als treballadors fronterers. I, a més, s’aplicava de manera molt laxe. Però els darrers dies la pressió s’ha anat incrementant i avui ja hauria passat a ser, suposadament, una norma establerta. Així, segons les fonts, durant tot el matí els duaners han aturat els vehicles que pujaven des de l’Arieja o els Pirineus Orientals cap al Pas de la Casa per comprovar que efectivament es duia el document d’autoresponsabilitat, per dir-ho així, i per advertir que sí que es pot passar però que cal tenir en compte que la compra està limitada a productes essencials i que en el cas del tabac queda restringit als dos paquets esmentats.

Les fonts consultades han explicat que el major control ha coincidit amb un repunt de l’activitat. Si bé a primera hora no havien accedit al Pas gaire vehicles, sí que és cert que pels volts del migdia l’increment de visitants, especialment respecte els darrers dies, ha estat notable sense ser, evidentment, cap exageració. Sí que és cert, però, que la millora del temps ha portat una major presència de cotxes i, per tant, de potencials compradors. Tant els carrers com els aparcaments de la localitat encampadana de seguida han notat la major afluència.

Vista del Pas de la Casa a la zona de Gasopas.

Relacionat

La intensa nevada allunya els visitants del Pas de la Casa

No obstant això, les fonts consultades han reclamat que el Govern prengui cartes en l’assumpte o, almenys, contacti amb els seus homòlegs francesos per tal que se sàpiga formalment quina és la situació. I si el pas dels ciutadans de l’Arieja i els Pirineus Orientals cap a Andorra és total lliure per venir a comprar tal i com es va anunciar fa deu dies per part de l’executiu o si, efectivament, com sembla, queda limitat a unes quantitats determinades de productes. Alhora, els comerciants del Pas també volen saber com quedarà la situació a partir de dimarts.

En principi, el 15 de desembre, s’aixeca la restricció de la mobilitat per tot França. Això possibilitaria que ciutadans de l’àrea de Tolosa, tradicionalment molt habituats a fer compres al Pas de la Casa, poguessin ja arribar al Principat. Es vol tenir clar, però, si aquesta limitació aplicada avui de forma generalitzada per part dels duaners francesos queda sense efecte dimarts igual com les restriccions de mobilitat o si ha de perdurar, perquè de ser així les dificultats comercials poden seguir.

Comentaris (6)

Trending