El comerç, l‘hostaleria i els serveis encapçalen la recuperació econòmica

Els sectors contribueixen a situar el Producte Interior Brut (PIB) en un 17,3% i on només té dades negatives l'agricultura

El sector de l'hostaleria torna a les xifres prepandèmia.
El sector de l'hostaleria torna a les xifres prepandèmia. ARXIU

El comerç i l'hostaleria, amb un 28,9% i els serveis amb un 15,2% encapçalen la recuperació econòmica després de la pandèmia que ha fet augmentar el Producte Interior Brut (PIB) fins el 17,3%. L'únic sector en negatiu és el de l'agricultura. Aquest augment ve marcat per les bones xifres derivades de la temporada d’hivern 2021-2022, pel creixement de l’afluència de visitants durant el primer trimestre del 2022. Pel que fa a la variació intertrimestral, aquesta ha sigut del +0,2% respecte al quart trimestre del 2021.

Les activitats del primer subsector comerç, hostaleria, transport, informació i comunicació han presentat una dinàmica molt positiva en els darrers anys on s’han constituït en l’accelerador principal de l’economia andorrana. No obstant, arran de la Covid-19 i a causa de l’alta vinculació d’aquest subsector al turisme, durant l’any 2020 i inicis del 2021 ha sofert una desacceleració considerable.

No obstant això, des del segon trimestre del 2022 ha mostrat ser un sector d’una alta capacitat de recuperació i, per aquest primer trimestre del 2022, el subsector experimenta un creixement del 28,9%. La seva evolució contrasta amb els resultats del segon subsector, en el qual s’ubiquen les activitats financeres, entre d’altres. La crisi sanitària ha afectat també a aquest subsector però de manera menys intensa. Pel que fa al primer trimestre del 2022 registra un augment del 9,1%.

Finalment, l’evolució del subsector de les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals es mostra més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subsectors. Per aquest primer trimestre del 2022 torna a experimentar una variació positiva del 9%. Per adaptar l’estimació del PIB, i estar en acord amb la situació actual, no es contemplen com a massa salarial les prestacions d’una suspensió temporal del contracte (STCT) i, la reducció de la jornada laboral (RJL) pagades pel Govern.

D’altra banda tampoc s’ha tingut en compte la massa salarial dels sectors d’activitat que han estats tancats durant el període estimat. Els canvis esmentats, en la massa salarial, han permès captar, de forma més representativa i de manera més exacta, els efectes que ha tingut la COVID-19 en cada sector d’activitat per tal de traslladar correctament aquest efecte en el càlcul del PIB.

Etiquetes

Comentaris

Trending