La CEA proposa una quota d’estiu similar a la de l’any passat i ampliada a altres sectors

En el marc del Consell Econòmic i Social la patronal ha remarcat que aquesta mesura va tenir un bon funcionament per a les empreses amb mancança de mà d’obra i per consolidar plantilles, mentre l'USd'A demana que no es vulnerin les condicions laborals actuals

La reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest dimarts.
La reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest dimarts.

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha proposat aquest dimarts a la reunió de Consell Econòmic i Social l’aprovació d’una quota de temporada d’estiu similar a la de l’any passat. A més, s’ha plantejat poder obrir-la a altres sectors més enllà de l’hoteleria i la restauració. La patronal ha considerat que aquesta mesura va funcionar de forma òptima i va permetre a les empreses fer front a una situació de mancança de mà d’obra, així com avançar en la consolidació de les plantilles.

En aquest sentit, la CEA creu que les dificultats per trobar persones per treballar en els sectors més relacionats amb el turisme continuen essent importants i que caldria repetir l’experiència de la quota de temporada d’estiu. El reglament, a més, s’hauria d’aprovar el més ràpidament possible per tal de donar un horitzó clar tant a les empreses, com a les persones assalariades.

La reflexió de la patronal ha anat més enllà, i ha assenyalat que potser caldria estendre aquesta quota a d’altres sectors de l’economia que també es veuen afectats per la manca de personal, com podria ser el comerç. Tot i així, aquesta mesura només seria efectiva si es permetés compatibilitzar la quota de temporada amb la quota indefinida, qüestió per a la qual caldria dur a terme modificacions legislatives.

La CEA també ha demanat al Govern que faci ús de les potestats reglamentàries de què disposa per facilitar que les empreses puguin incorporar com a treballadors indefinits aquelles persones que han arribat al país com a temporers, en cas que les dues parts vulguin consolidar la relació laboral, i així poder passar a integrar la plantilla de forma permanent.

L'USD'A NO VOL QUE ES "TRINXIN LES CONDICIONS LABORALS DELS TREBALLADORS DEL PAÍS"

Des de la Unió Sindical d'Andorra s'insisteix a agafar primer les persones que estan inscrites en recerca de feina al Servei d'Ocupació abans que obrir quotes. El secretari general, Gabriel Ubach, ha proposat que si s'ha de contractar personal estranger que sigui comunitari per evitar situacions com les que s'han viscut darrerament amb temporers argentins i els treballadors peruans subcontractats. "No volem que es trinxin les condicions laborals i salarials dels treballadors que hi ha a Andorra".

Ubach considera que "un país que busca un turisme de qualitat ha de tenir mà d'obra de qualitat". Ha posat en relleu que, actualment, hi ha una pèrdua de poder adquisitiu i manca d'habitatge de lloguer a preu assequible. Per tant, les condicions salarials han de ser les adequades per poder viure dignament.

D'altra banda, en la reunió del Consell Econòmic i Social també s'ha explicat la fórmula per calcular l'augment salarial, que tot just ha entrat en vigor avui.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending