La CEA demana als consellers generals posar límits a la pujada salarial

La patronal demana que només s’incrementin les remuneracions fins al sou mitjà i que, si algun treballador ha tingut en els darrers mesos un augment pactat amb l’empresa, només s’apliqui el diferencial fins al percentatge que li correspongui

Una reunió anterior del consell econòmic i social.
Una reunió anterior del consell econòmic i social. SFGA/J.A.VILADOT

La Confederació Empresarial intentarà introduir canvis en la pujada salarial que Govern vol implementar per llei. La patronal ja accepta que el sou mínim s’incrementi en un 7%, però vol retocs en la resta de franges. Així, intentarà que l’augment es limiti només a les remuneracions per sota del salari mitjà. També vol que, si algun treballador ja ha tingut un augment els darrers mesos -més enllà del fixat per llei al maig-, només calgui aplicar el diferencial amb el percentatge que li escaigui.

Així ho ha apuntat el president de l’entitat, Gerard Cadena, en declaracions a Altaveu. L’entitat sap que encara hi ha una darrera opció d’introduir canvis a la llei. El text es tramitarà per la via d’urgència i, malgrat reduir els terminis habituals a la meitat, això suposa que els grups parlamentaris poden introduir esmenes. I és el que demanaran.

“Des que vam començar, sempre hem dit que estàvem d’acord amb aplicar la pujada al salari mínim. Per a la resta, a altres països, hi ha els convenis col·lectius, ja que no és el mateix a cada sector. A alguns, de fet, els darrers temps ja hi ha hagut pujades importants de sous per la llei de l’oferta i la demanda”, ha explicat el dirigent de la patronal. Per això, defensa que hi ha moltes empreses que “ja els han incrementat”.

Espot, Gallardo i Filloy enfilant cap a la sala de premsa de Govern.

Relacionat

Govern fixa un increment salarial d’entre un 0,5% i un 7% i limita el dels lloguers a un 2% o un 5%

Així, els pròxims dies, una de les demandes que es faran és que aquests augments es tinguin en compte. És a dir, que a la llei s’indiqui que si algun treballador ja ha tingut una pujada acordada amb l’empresa, ara no s’hagi d’aplicar tot el que li toqui segons les franges marcades al text sinó només el diferencial. Per posar un exemple, si un empleat li toca un increment del 5,5% però ja se li havia millorat el salari aquests darrers mesos un 3%, que només s’hagi de completar amb el 2,5% restant.

Una altra petició que es vol fer és limitar l’obligació que establirà la llei a aquelles remuneracions fins al salari mitjà. Cal recordar que el text implementarà millores en els sous de fins a 4.000 euros, aquests darrers només un 0,5%. Cadena deixa clar que la forma decidida pel Govern no agrada a la patronal. “Cada empresa té la seva graella i s’ha de respectar la seva potestat per fer aquests augments”, ha apuntat, tot recordant que, malgrat això, “ja que estem en aquesta situació d’inflació forta, vam fer una proposta que arribés fins al salari mitjà”.

Cadena ha defensat la postura esgrimida per la CEA al Consell Econòmic i Social, davant la demanda dels sindicats d’apujar un 5% els salaris durant els pròxims anys. “Nosaltres el que diem és que abans cal primer saber quina ha estat la pèrdua del poder adquisitiu. L’ha hagut, però cal saber fins a on arriba”, apunta el president de la patronal. Ara, això és el que s’ha reclamat al Govern “que estableixi els mecanismes amb la metodologia europea per saber-ho”.

Des de l’entitat es posa en relleu un altre punt: els dubtes sobre la representativitat real que pot tenir la Unió Sindical (USdA). “En el cas nostre, la llei ens diu que hem de tenir, per poder fer convenis col·lectius, el 20% de la massa salarial i estem entre el 40% o el 50%; ells, no sé si arriben a la cota marcada per la llei”. I avisa que “al pròxim Consell Econòmic i Social, un dels punts de l’ordre del dia és parlar d’això; o puc dir el que represento però després ho hem de demostrar amb dades”.

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending