La CASS alerta que l’increment de les pensions no es notarà fins al febrer

El pressupost, que és l’eina que essencialment fixa l’aplicació de l’IPC, encara no està aprovat, i la llei de mesures relatives al poder adquisitiu tampoc és vigent

Comentaris

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

Les pensions no es veuran incrementades fins al mes de febrer. Llavors, la prestació ja estarà actualitzada amb els augments que pertoqui i, a més, en aquesta pensió de febrer s’hi afegirà el que hagués correspost al mes de gener, que s’abonarà de forma retroactiva. De fet, aquesta situació es pot donar també en moltíssimes nòmines. Les públiques en principi segur i les privades en aquelles que les empreses decideixin aplicar estrictament el que marca la legislació.

La Seguretat Social ha emès aquest matí un comunicat informant “als seus pensionistes que en les pensions pagades per la CASS al mes de gener no es repercutirà l’increment de l’IPC 2023. Des de la CASS no es pot realitzar aquest increment fins que la llei de pressupost 2023,  que disposa les condicions dels increments, estigui aprovada i publicada”. L’aprovació s’ha de dur a terme el 31 de gener, és a dir, dimarts de la setmana vinent, i trigarà entre vuit i quinze dies hàbils en ser publicada i, per tant, que entri en vigor.

En el pagament de les pensions del mes de febrer, un cop la llei de pressupost estigui publicada, recorda la CASS, s’aplicarà l’increment de les pensions i es realitzarà el pagament de l’increment del mes de gener de manera retroactiva. Inicialment, segons que han recordat fonts de la parapública, “si es mantenen els criteris d’anys anteriors, s’incrementarien la suma de pensions inferiors a dues vegades el salari mínim”. L’augment serà equivalent, en aquests casos, a l’IPC, que enguany és del 7,1%.

Padrins a la casa pairal de Canillo.

Relacionat

Indignació per la congelació de les pensions que superen el doble del salari mínim

Com en el cas dels salaris, també en alguns escenaris s’aplica la llei de mesures relatives al poder adquisitiu. Aquesta norma sí que està aprovada des de dijous de la setmana passada però tampoc és vigent i difícilment serà publicada abans no acabi el mes. Si fos així, la situació de les pensions es traslladaria a la immensa majoria de nòmines. En tot cas, els increments que pertoquin s’han d’aplicar sempre de manera retroactiva.

És a dir, en realitat, la puja s’ha d’abonar des del gener, encara que no es faci efectiva fins al febrer. Des de la CASS s’ha admès que la comunicació s’ha fet efectiva per “tranquil·litzar” els pensionistes si no veuen revisada a l’alça la seva pensió els propers dies, quan rebin la transferència corresponent als seus comptes bancaris.

Comentaris (5)

Trending