El carburant de locomoció, sense més descomptes i amb el de calefacció sols es congela la taxa verda

Espot deixa clar que no es preveu aplicar més mesures perquè els particulars paguin menys per benzines i gasoli i únicament es paralitzarà l’increment de la nova figura en el gasoli per a les calderes de cara al 2023

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

Govern no preveu cap mesura més per rebaixar el preu del carburant de locomoció. Ho ha deixat clar el cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció al Debat d’Orientació Política. Des de l’executiu es considera que les accions ja vigents -descomptes fiscals pels professionals i transport públic gratuït són suficients-. En canvi, sí que ha anunciat una petita actuació pel gasoli de locomoció: no s’aplicarà l’any vinent l’increment previst de la taxa verda.

Una part de l’al·locució d’Espot s’ha centrat en l’actual crisi de l’energia, tot admeten les gravíssimes conseqüències que té l’increment del preu dels carburants. I ha recordat que, per afrontar-ho, s’han adoptat mesures com “l’increment de les subvencions als vehicles industrials” i “la rebaixa del preu del transport públic, arribant a la gratuïtat”. Ha defensat, doncs, que “una part significativa de l’impacte de l’augment de preu ha quedat compensat”.

L’impacte de la mesura serà força feble; no arriba, de fet, ni al cèntim per litre. Tot just es queda en 0,006375 euros per cada litre

D’aquesta forma, desestima la petició d’anar més enllà, com ara establint rebaixes fiscals per als consumidors particulars, també molt afectats per la situació. Entén que amb el bus gratuït ja n’hi ha prou. “Qualsevol persona que necessiti desplaçar-se pel país cada dia per anar a treballar ho pot fer avui totalment de franc”, ha afirmat.

En canvi, Espot sí que ha reconegut que, de cara a l’hivern, tocarà fer algun retoc en la normativa fiscal que grava el gasoli de calefacció. La taxa verda establia una aplicació gradual al llarg de sis anys sobre aquest producte, amb un increment cada exercici. Aquest quedarà posposat, almenys durant el 2023.

Tot sigui dit. L’impacte de la mesura serà força feble. En ser una aplicació gradual durant sis anys, el que suposava l’increment previst per al 2023 és una xifra força baixa. No arriba, de fet, ni al cèntim per litre. Tot just es queda en 0,006375 euros per cada litre.

També en l’àmbit energètic, el cap de Govern ha remarcat la importància d’aconseguir de cara a l’hivern un estalvi del 15% en l’electricitat, vista la complicada situació en què es troba FEDA per culpa de l’encariment del preu de la que importa. “Per assolir l’objectiu que ens hem marcat i que és imprescindible cal sumar les accions decidides tant del sector públic com del privat”, ha advertit. De fet, ha posat en relleu que, sense els contractes de compra a llarg termini, la companyia parapública hauria pogut tenir pèrdues de més de 100 milions d’euros.

A la vegada, ha incidit en el fet que “cal seguir avançant en el desplegament del pla sectorial d’infraestructures energètiques”. Entre els projectes previstos, ha recordat, la producció solar a Grau Roig i el parc eòlic al Maià. Sobre aquesta darrera iniciativa, ha avançat que “tot sol podria abastir més del 10% de la demanda nacional”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending