La cadena de subcontractacions ‘facilita’ les males praxis laborals en la construcció de les torres

Policies de l’àrea d’estrangeria tornen a fer controls davant la sospita d’irregularitats -que en algun cas ja s’han confirmat- en la ‘importació’ de treballadors

Operari treballant en la torre que ha estat sotmesa a control policial aquest matí.
Operari treballant en la torre que ha estat sotmesa a control policial aquest matí. Toni Solanelles

La cadena de subcontractacions que fan els constructors que aixequen les torres del Clot d’Emprivat estan ‘facilitant’ en alguns casos les suposades irregularitats que hi ha en matèria laboral, en la contractació del personal que en alguns casos ve de molt lluny i cobrant remuneracions irrisòries. Després dels darrers esdeveniments -l’ingrés de dos operaris a l’hospital per tuberculosi sense cobertura sanitària- s’han tornat a activar els controls. Els dos darrers dies, policies de l’àrea d’estrangeria han passat per dues de les promocions actives.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, va assegurar dilluns a preguntes de l’Altaveu estar convençut que s’estaven fent els controls pertinents de comú acord entre els departaments de Treball i d’Immigració. Curiosament, l’endemà i avui dues de les torres han rebut visites policials de bon matí per comprovar la paperassa des del primer a l’últim treballador que hi hagués en l’edifici -o edificis- en construcció. Per exemple, en el cas de la torre que s’ha controlat aquest dimecres s’haurien detectat cinc operaris amb els papers caducats però en procés de renovació.

La mà d’obra que pot acabar presentant més problemes està arribant a través d’un industrial especialitzat en instal·lacions que ha fet aliances amb un grup estranger que és el que porta personal habitualment de l’Amèrica Llatina i en gran mesura del Perú

Les fonts consultades han recordat que per molta cadena de contractació que hi hagi, el responsable últim i subsidiari de tot el procés és el constructor que té adjudicada l’obra. Certament, han indicat les fonts, el volum de paperassa que hi ha en aquestes grans obres és molt important. Però cal tenir-ne cura perquè en cas contrari poden passar algunes de les anomalies que ja s’han anat detectant. Més enllà de treballadors sense cobertura sanitària també es van detectar estances a Encamp on hi vivien deu i dotze dels operaris de les torres.

Segons les fonts consultades, la mà d’obra que pot acabar presentant més problemes està arribant a través d’un industrial especialitzat en instal·lacions que ha fet aliances amb un grup estranger que és el que porta personal habitualment de l’Amèrica Llatina i en gran mesura del Perú. S’haurien detectat casos -i en cap cas s’afirma que la situació s’hagi donat en els controls d’aquesta setmana- en què efectivament a l’operari se li paga el que percebria al seu país. Ni el que tocaria a Espanya ni el que tocaria al Principat.

Els operaris de la construcció mantenen, per norma general, el poder adquisitiu.

Relacionat

Torna l’activitat a la construcció amb dubtes sobre la contractació d’operaris per a les torres

En aquest sentit, hi ha alguns operaris que al canvi -perquè se’ls abona la remuneració en pesos- estarien percebent al mes entre dos i tres-cents euros. Això sí, l’allotjament i la manutenció els tindrien coberts. També han indicat les fonts que un dels recursos que s’usen és renovar sistemàticament autoritzacions setmanals sense canviar el titular del permís encara que aparegui un treballador que no té res a veure amb el titular de l’autorització. Així s’eviten tràmits i gestions, han remarcat les fonts.

Els consultats han reconegut que les males praxis més aguditzades les estaria fent un industrial concret. Però que aquest treballa, subcontractat, per més d’una constructora. Així, en certa manera s’espera que els controls fructifiquin i es puguin detectar les anomalies i les irregularitats. I s’imposin les sancions que corresponguin en pro del conjunt del sector, perquè en cas contrari tot ella surt esquitxat. I més greu seria encara si hi hagués algun accident i s’acabés descobrint que no hi ha els permisos o les cobertures legals i sanitàries necessàries.

Comentaris (27)

Trending