Els salaris més baixos fins als 1.400 euros bruts mensuals se’ls hi aplicarà tot l’IPC del 2022, és a dir, un 7,1%. Aquest percentatge disminuirà progressivament fins als sous de 4.000 euros aplicant una fórmula introduïda pels grups de la majoria en el període d’esmenes per evitar disfuncions. Malgrat, l’entrada en vigor sigui aquest dimarts, es deixa clar que la revaloració salarial tindrà efectes retroactius, per tant des del mes de gener. Aquest augment no serà aplicable a “aquelles persones que hagin estat contractades a partir de l’1 de gener del 2022. Tampoc serà aplicable en el cas dels assalariats- a les quals se les hagi incrementat el salari fix en el percentatge del 7,1%, d’acord l’actualització del salari mínim interprofessional per a l’any 2023.”
En el cas de les persones dels treballadors als qui ja se’ls hagués incrementat el sou durant el 2022 per sobre de l’IPC del 2021 (3,3%), s’haurà de deduir del percentatge que li correspondria.
El text legislatiu permet als propietaris de pisos actualitzar els contractes del lloguer. Si aquests estan prorrogats i es beneficien de la pròrroga es podran incrementar un 5%, mentre que els que encara no han vençut, l’augment podrà ser fins al 2%. En aquest cas, però la mesura no tindrà caràcter retroactiu.
Finalment, les pensions per sota del salari mínim s’apujaran un 7,1%. Això sí, sempre que s’hagi cotitzat un mínim de 25 anys i que la persona tingui la “residència legal i efectiva a Andorra”.
Comentaris (6)