L’Associació de Consumidors impulsa un estudi sobre les comissions bancàries

L’entitat qualifica “d’irregulars i discriminatoris” aquests recàrrecs, tot recordant que, per llei els treballadors estan obligats a tenir un compte corrent on percebre el seu salari

Comentaris

Un caixer automàtic actual.
Un caixer automàtic actual. ARXIU

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) ha anunciat que durà a terme un estudi comparatiu de les comissions que estan cobrant els bancs andorrans per saber quin és el nivell de pressió que estan suportant els clients i controlar-ne la seva evolució. El treball també inclourà les condicions de vinculació que les entitats imposen als usuaris. Es denuncia que aquests recàrrecs són “irregular i discriminatòries”, ja que la llei obliga a tothom a tenir un compte bancari per poder cobrar el salari.

Des l’ACU es posa en relleu la preocupació que ha generat l’encariment de serveis financers a països de l’entorn que, indiquen, “també ha arribat a Andorra” tot posant en relleu que “ja són nombroses les persones que se’ns estan adreçant per aclarir els seus dubtes sobre les despeses que les entitats els estan aplicant”. És amb aquest escenari que es tirarà endavant l’estudi comparatiu. Es vol saber “quin és el nivell de pressió que estan suportant els clients dels bancs del país i controlar-ne la seva evolució”.

L'entitat ha demanat a Andorra Banking i als diferents bancs informació sobre les comissions que cobren per poder fer l’estudi, però ja adverteix que es bastant contrària a molts d’aquests recàrrecs

A banda, l’ACU també vol saber quines són les condicions de vinculació que la banca andorrana exigeix als seus clients. Per exemple, domiciliació de la nòmina o de pagaments, contractació d’assegurances o ús de targetes. En aquest sentit, es considera important saber si dits serveis son obligatoris i si també comporten el pagament de comissions. Un altre aspecte sobre el qual es vol aprofundir son les comissions dels préstecs i dels descoberts en compte.

Per aquest motiu, l’associació explica que s’ha enviat una carta a Andorra Banking i a tots els bancs d’Andorra per recollir aquesta informació. D’aquesta manera, entenen, s’aconseguirà disposar d’una imatge de la situació real, actualitzada i transparent.

Des de l’ACU es remarca la inquietud que els genera la legalitat d’algunes d’aquestes comissions i, en especial, de les de descobert. “Aquestes (...) que les entitats financeres cobren als seus clients per estar en números vermells no responen a cap servei financer més enllà del propi benefici dels bancs, com ja ho han dictaminat els tribunals espanyols en sentencies que obliguen a tornar als clients aquests diners”, denuncien.

Per a l’ACU, “la problemàtica de les comissions bancàries encara és més greu a Andorra, ja que per llei, és obligatori cobrar la nòmina mitjançant una transferència bancària”, ja que “està prohibit fer-ho en efectiu o mitjançant un xec”. Es tracta, lamenten, d’una situació “del tot irregular i discriminatòria”, ja que “la norma de Govern està obligant els treballadors a contractar amb un banc, que és una empresa privada, un servei que comportarà el pagament de comissions i que per tant generarà unes despeses que el treballador ha d’assumir per imperatiu legal i que solament beneficien a l’entitat bancària”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending