Ajuts directes a bars, restaurants i locals d’oci perquè puguin pagar el lloguer dels establiments

L’Estat ja ha abonat fins ara més de 32 milions per finançar uns ERTOs que ja és clar que s’allargaran més enllà del 31 de desembre però amb canvis en els requisits

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, compareixent des de casa seva, confinat.

Per calmar els ànims del sector de la restauració i l’oci nocturn, el Govern pensa tenir llest a principi de la setmana que ve un decret que establirà ajuts directes a bars, restaurants, locals musicals i algun altre negoci greument afectat per les limitacions ocasionades per la Covid perquè les empreses puguin alleugerir els seus costos en matèria de finançament de lloguers de locals. En principi, les mesures no aniran més enllà d’això, atès que en relació als costos laborals, ha deixat clar el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, es pot optar per acollir-se als ERTO.

Gallardo, des del seu domicili, on està confinat en ser contacte d’un positiu, no ha volgut avançar quin percentatge del lloguer es cobrirà des de l’administració, o quins requisits se sol·licitaran perquè els negocis que ho creguin convenient efectivament es puguin acollir a aquests ajuts. Sí que ha deixat clar que serà “un acompanyament directe” d’aquells sectors econòmics que més greument s’han vist afectats per les darreres mesures governamentals i també ha matisat que no s’afectarà els propietaris d’immobles com sí que va passar durant el confinament.

ERTOs més enllà del 31 de desembre però no “tan generosos”

El també titular de Presidència ha anat una mica més enllà del que ho va fer entre dilluns i dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, per garantir que els ERTO s’allargaran més enllà del 31 de desembre. De fet, ha explicat Gallardo, s’està treballant conjuntament amb tots els grups parlamentaris amb una modificació de la llei que contemplava, entre altres coses, la regulació de la suspensió temporal de contractes i la reducció de les jornades laborals. El ministre ha mostrat la voluntat que l’1 de gener estigui en vigor la nova regulació amb els nous criteris. Tot i que ha deixat clar que el Govern té algunes idees, com que es pretén fer un “treball de consens”, s’ha estimat més no avançar propostes o detalls.

Hores d’ara hi ha 2.064 persones amb la seva situació laboral alterada; així, 1.031 estan amb el contracte temporalment suspès i 1.033 amb la jornada reduïda

El que és clar és que “l’horitzó serà més curt”, és a dir, no tindrà una vigència de vuit mesos com l’actual i “és factible” però ni molt menys segur que s’equipari amb el que seria la durada de la temporada d’hivern, que va fins al tancament de les estacions d’esquí. També ha recordat que els ERTOs es va preveure en un moment en què “hi havia un tancament total de l’’economia” que s’espera que no s’hi hagi d’arribar en aquesta ocasió i, per tant, acollir-se a la reducció de jornades laborals o la suspensió de contractes tindrà més filtres. O el que és el mateix, serà més limitat el nombre d’empreses que realment hi podran tenir accés.

Hores d’ara hi ha 2.064 persones amb la seva situació laboral alterada. Així, 1.031 estan amb el contracte temporalment suspès i 1.033 amb la jornada reduïda. Amb total, fins ara, l’Estat ha hagut d’abonar una factura de 32.883.000 euros per poder satisfer tots els ERTOs que s’han anat activant -i molts s’han desactivat ja fa temps- des de l’1 de maig.

Etiquetes: