El 63% de l’electricitat consumida a Andorra el 2021 tenia origen en fonts renovables

FEDA destaca que s’ha incrementat de forma notable l’energia ‘neta’ que s’ha emprat a Andorra, tot recordant que el 2020 es va situar en un 53%

Comentaris

La central de FEDA.
La central de FEDA. G. P.

El 63% de l’electricitat que es va consumir l’any passat a Andorra té el seu origen en fonts renovables. Es tracta d’un percentatge superior a l’assolit el 2020, que va ser tot just del 53%. Des de FEDA s’ha destacat que això va ser possible a dos factors. El primer, el fet que tota la producció a la central hidroelèctrica és d’aquesta mena d’energia. El segon, que els contracte signats amb proveïdors estrangers prioritzen aquesta importació.

Des de la companyia, s’ha volgut recordar que, els darrers anys, sempre s’ha apostat de forma clara per la sostenibilitat. Així, des del 2019 s’ha fet una aposta clara per fomentar les fonts netes també en la importació, fet que se suma al que es genera ja dins del país. Així, aquest 2021 va entrar en vigor el conveni amb Endesa que preveu que com a mínim 70 gigawatts per hora (GWh) de l’energia importada d’Espanya sigui d’origen renovable. Aquest contracte s’afegeix al ja existent amb la francesa EDF el 2019.

També és energia neta la produïda a la central hidroelèctrica. Es va generar 78.827 megawatts per hora, xifra per sota de la mitjana anual a causa de la manca de precipitacions.

En total, l’electricitat consumida a Andorra ha estat de 533.043 MWh/any i el 63% ha estat d’origen renovable: el 30% eòlica, el 29% hidroelèctrica, el 4% fotovoltaica. A més, caldria afegir la valorització de residus, que és un 4,55%, ja que la part procedent de l’aprofitament dels biodegradables es considera renovable. D’altra banda, també s’ha consumit un 22% d’energia nuclear, un 10% de gas i un 0,7% de carbó.

Des de FEDA es recorda que la voluntat és continuar incrementant el pes de les fonts d’energia renovables, ja que “són les que més contribueixen a lluitar contra l’emergència climàtica”. Per això, hi ha un pla d’acció d’inversió en infraestructures de producció verdes, que situa en primer lloc el parc solar que es construirà aquest mateix 2022 a Grau Roig, i en segon terme el parc eòlic que es podria construir al pic de Maià i que tindria un gran impacte en el global de la producció del país. Totes dues infraestructures, assenyalen, han de permetre augmentar l’autosuficiència energètica del país.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending