Un 36% de les empreses va millorar la seva facturació al segon semestre del 2021

La Cambra de Comerç, conjuntament amb Andorra Recerca + Innovació ha presentat la quarta enquesta sobre l’impacte econòmic de la Covid-19

Presentació de la quarta enquesta sobre l'afectació de la Covid-19.
Presentació de la quarta enquesta sobre l'afectació de la Covid-19.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), conjuntament amb Andorra Recerca + Innovació, han presentat els resultats de la quarta enquesta sobre l’impacte econòmic de la Covid-19. Les xifres, que han estat extretes de les qüestions a 400 entitats aleatòries, se centren en el segon trimestre del 2021. És a dir, la quarta onada. L’optimisme ha estat una tònica constant, i s’ha observat que el 36% de les empreses valora que la seva facturació havia millorat respecte al mateix període de l’any anterior.

L’enquesta es va portar a terme durant el mes de gener de 2022. Concretament, entre el dia 18 i 27. En aquest període, la presència de la Covid-19, sobretot de la variant òmicron era força elevada. Per tant, el president de la CCIS, Josep Maria Mas, ha assegurat que “les empreses han sigut més optimistes del que esperàvem”. Sobretot, pel que fa a l’evolució econòmica i a les previsions per als pròxims mesos. Tot això, tenint en compte que el moment de fer el qüestionari era complicat, amb moltes incerteses de nou, malgrat estar en plena època turística.

El coordinador del grup de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó, ha assenyalat que, de manera progressiva, el nombre d’empreses que havia augmentat el nombre de vendes anava sent superior. Un terç, que es correspon al 36% del total, havia millorat la seva facturació al darrer semestre del 2021. Principalment, es tracta de benzineres, grans supermercats, agències de viatges i hoteleria. Per contra, comerç d’alimentació i restauració van patir una davallada. La construcció, ha assenyalat Micó, ha pogut mantenir-se estable en una bona producció.

Pel que fa a la previsió per als primers mesos d’aquest 2022, al gener un 36,5% de les empreses esperaven que les seves vendes augmentessin en relació al mateix període del 2021. “Ha augmentat el nombre que pensen que milloraran de cara als pròxims sis mesos”, assenyalava Micó. Malgrat tot, Mas ha remarcat que “el retorn a la situació de normalitat no serà ràpid”. I més encara, amb les diverses situacions que s’estan donant els darrers mesos, amb pujades de preu i vagues de transportistes, entre altres. Els sectors més optimistes van estar l’hoteleria i les agències de viatges. Els que menys, transport i logística.

Gràfic Variació xifra de vendes per trimestres page 0001
Gràfic de variació de la xifra de vendes per trimestres 

Aquest optimisme també es trasllada a l’afectació futura que pot tenir la Covid-19 als seus negocis. Un 64% pensa que ja no tindrà més impacte negatiu en la seva activitat, mentre que un 24% pensa que sí. Són els supermercats, els grans magatzems i el comerç d’alimentació qui es mostra més preocupat pel futur de cara als sis mesos. Els més positius van estar les benzineres, la indústria i la construcció.

Així mateix, i seguint la línia, únicament el 2% de les empreses pensen que no tindran altra sortida per al seu negoci que tancar-lo. Es tracta, principalment, d’empreses petites, d’entre un i cinc treballadors. Per tant, aquest 12,5% es tracta de treballadors per compte propi. Una diferència important, i que Micó ha destacat, ha estat que cada cop més entitats pensen que amb els seus recursos se’n poden sortir. Han estat, concretament el 80% dels enquestats qui han considerat que ja no els cal cap ajut del Govern per poder fer front als pròxims mesos. Així mateix, nou de cada deu empreses ha afirmat que la Covid-19 no ha tingut cap impacte en la seva plantilla, mentre que un 5% sí que ha hagut de fer acomiadaments.

Pel que fa a l’acolliment per part de les empreses als ajuts atorgats pel Govern, cada cop són menys les que han de recórrer a aquesta solució. Sempre tenint en compte que s’han disminuït també per part de l’Executiu. Les agències de viatges són el sector que més ha hagut de recórrer, representant a un 58% del total de les empreses. Així i tot, la valoració de les solucions a la crisi i les mesures, un 41,5% de les entitats va considerar que eren adequades, però un 15% considera que no ho són. La nota de la gestió de la crisi continua sent un aprovat, però és inferior que la que es va obtenir a l’onada anterior.

 

Comentaris (3)

Trending