El 2024 es podran prorrogar tots els lloguers amb una puja de l’IPC i un afegit de fins el 8%

El projecte de llei pràcticament definit establirà que les rendes més baixes (menys de 7 euros per metre quadrat) es podran incrementar fins a un 20%, en canvi aquells contractes que es van fer nous amb un augment del 10% només podran encarir-se l’equivalent a la inflació

Una vista d'Andorra la Vella.
Una vista d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

El 2024 es podran prorrogar tots els contractes d’habitatges de lloguer. Però hi haurà un seguit de  condicions que caldrà tenir en compte i, alhora, tots, absolutament tots els lloguers es podran incrementar l’equivalent a l’IPC. Això com a mínim. Perquè en molts casos l’IPC tindrà un afegitó que podrà anar, més o menys, fins el 8%. En qualsevol cas, i abans de res, aquells lloguers prorrogats prèviament o no que l’arrendatari -és a dir, qui hi viu- vulgui allargar ho haurà de demanar expressament i per escrit amb una antel·lació aproximada d’un mes abans que venci el tracte.

El ministeri de Presidència, Economia, Treball i Habitatge que comanda Conxita Marsol ja té la proposta de projecte de llei tancada i l’aval de la resta del gabinet ministerial. També diversos integrants del grup parlamentari demòcrata estan al corrent d’un text que, encara que s’ha donat per tancat, pot experimentar canvis fins que dilluns l’anunciï formalment la titular ministerial, que avalarà les mesures que proposa a partir diversos factors, de justificacions suposadament justificades molt variades. 

Aquells lloguers prorrogats prèviament o no que l’arrendatari -és a dir, qui hi viu- vulgui allargar ho haurà de demanar expressament i per escrit amb una antel·lació aproximada d’un mes abans que venci el tracte

Entre l'argumentari que suposadament usarà la ministra per explicar que no hi ha encara cap alliberament però que s'estableixen altres mecanismes hi ha el fet que la inflació s’hagi disparat -en cas contrari, hi hauria hagut contractes que ni tan sols s’haurien pogut prorrogar-, que com que hi ha hagut una aparent congelació “no es mou el mercat com s’hauria de moure” i també tot un seguit de dades i comparatives que Marsol i el seu equip han estat fent.

El text es tramitarà per la via d’urgència, en principi, amb la qual cosa s’hi podran fer esmenes però els terminis per fer-les seran més curts que en el cas que el projecte de llei es cursés pel camí ordinari. L’esmentada llei pretén donara garanties a totes les parts i ser una mena de “punt final”. És a dir, que tothom sàpiga el pa que s’hi dona i s’hi donarà els propers anys per bé i per mal. Evidentment, aquells contractes que s’hagin de fer de nou no tenen cap mena de condicionant. Cap protecció. Lliure mercat.

ORIENTACIONS

Les fonts consultades han posat sobre la taula amb allò que s’està treballant i que pot no ser del tot exacte però s’hi ajusta ja molt. Tots els lloguers s’actualitzaran d’acord amb l’IPC. Els vigents. A partir d’aquí, els contractes celebrats el 2019 (i segurament també el 2018) i que per tant venceran aquest 2024 es podran prorrogar un any més amb un increment de l’IPC més 1%. Els que s’hagin firmat el 2017 es prorrogaran dos anys (sempre que l’inquilí ho sol·liciti formalment en els terminis indicats) i el preu s’incrementarà l’IPC més un 2%.

Els contractes celebrats el 2019 (i segurament també el 2018) i que per tant venceran aquest 2024 es podran prorrogar un any més amb un increment de l’IPC més 1%. Els que s’hagin firmat el 2017 es prorrogaran dos anys i el preu s’incrementarà l’IPC més un 2%

Els contractes que s’haguessin firmat el 2016 s’hauran de prorrogar per tres anys més actualitzant el preu a raó de l’IPC més un percentatge entre el 3 i el 6%. Finalment, els contractes celebrats el 2015 o abans s’hauran de perllongar per quatre anys més i el preu es podrà incrementar el resultant de sumar l’IPC més un percentatge extra d’entre el 6 i el 8%. Aquest és el plantejament que hi ha sobre la taula i que s’ha d’acabar polir. Però no diferirà gaire. Almenys, quant el que presentarà el Govern. Una altra cosa és el que acabi sortint del tràmit parlamentari, malgrat que inicialment el grup demòcrata fa costat a la proposta de Marsol.

Hi ha almenys, però, dos elements més a tenir en compte. D’una banda, aquelles rendes que suposen que s’abona 7 euros o menys per metre quadrat es podran incrementar fins a un 20%. I una altra circumstància que els polítics consideren que farà que molts llogaters en surtin beneficiats. Tots aquells contractes de recent signatura que seguint les lleis promogudes els darrers anys van establir acords nous podent incrementar la renda fins a un 10% només podran ser actualitzats d’acord amb l’IPC. I sense cap propina.

Els contractes que s’haguessin firmat el 2016 s’hauran de prorrogar per tres anys més actualitzant el preu a raó de l’IPC més entre un 3 i un 6%. Finalment, els contractes celebrats el 2015 o abans s’hauran de perllongar per quatre anys més amb una puja de l’IPC més un extra d’entre el 6 i el 8%

El projecte de llei continuarà contenint l’excepció, per exemple, que els propietaris podran recuperar l’habitatge per a l’ús propi o un familiar molt proper. En principi no es preveu incorporar cap mesura per garantir que els propietaris no s’aprofiten de l’excepció. Concòrdia plantejava reforçar aquesta mesura amb l’exigència, per exemple, d’haver de presentar un contracte abans de fer fora els inquilins que estiguessin ocupant l’habitatge.

Aquesta circumstància, però, no es preveu. A tot estirar es faran més inspeccions, però les fonts consultades han deixat clar que poca cosa es podrà fer. Amb tot, han recordat que el departament que comanda Conxita Marsol està treballant conjuntament amb els comuns amb la creació d’un registre de contractes, que se suposa que ha de ser la base per a una major fiscalització. I tot i que es vol accelerar aquest registre, encara n’hi ha per dies. Per setmanes i per alguns mesos.

Etiquetes

Comentaris (50)

Trending