El 2021, el segon període amb més reformes dels últims vint anys

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra va visar 147.306 metres quadrats per a aquest tipus de projectes, sols superats pels 148.206 del 2011, quan es va engegar el pla Renova

Centre d'Andorra la Vella amb diversos edificis en construcció.
Centre d'Andorra la Vella amb diversos edificis en construcció. EDUARD ROS

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha qualificat el 2021 com un any “positiu” pel que fa als metres quadrats visats en total, que han arribat a xifres del 2019 aproximadament. Però, una dada destacable i que no s’havia repetit des de fa més de 10 anys han estat els metres que s’han destinat a les reformes. De fet, els passats dotze mesos han estat el segon període en tenir una quantitat tan elevada dels últims 20 anys, únicament superada pel 2011, quan es va engegar el pla Renova del Govern.

La degana del COAA, Zaira Nadal, ha remarcat que la quantitat de metres quadrats visats destinats a la reforma és “curiós, perquè dels 21 anys anteriors és el segon més elevat”. Al llarg del 2021 els arquitectes han visat 147.306 metres, xifra que duplica els del 2020, on va ser de 68.559 metres quadrats. L’únic any que és comparable, i que el supera, va estar el 2011.

Nadal explica que, en aquell moment, l’augment es va deure a l’inici del pla Renova, que va fomentar les millores en les llars de tot arreu del país. La xifra d’aquest any es pot relacionar amb diversos factors. D’una banda, indica Nadal que “l’eficiència energètica ajuda, perquè la gent es va conscienciant i va fent petites reformes”. D’altra banda, també es valora que el confinament i l’augment del teletreball hagi fet que la població vulgui adaptar els espais per a aquesta nova forma d’entendre les cases.

D’altra banda, els metres quadrats d’obra nova han tingut un augment respecte al 2020, però no han arribat a les xifres de 2019. Concretament, el COAA ha visat 368.759 metres quadrats, que tripliquen els 119.260 de l’any anterior, però no arriben als 416.433 de fa dos. Tot i això, Nadal explica que “al 2019 va sortir la llei que indicava que a partir del gener següent se seria més exigents amb l’eficiència, llavors al desembre del 2019 va haver-hi un creixement de visats molt fort que va fer pujar la mitjana”. Per tant, els dotze mesos següents van tenir una baixada “compensatòria” en aquest sentit i no tant per la Covid, ja que “al sector de la construcció l’ha afectat poc”.

“És gent que es planteja tenir vida aquí al país, que amb la fibra òptica i tot el terreny del món del joc, els ‘youtubers, les motos i altres han fet crear una tendència més gran”

En aquest sentit, Nadal explica que aquest darrer any s’ha detectat una forta arribada de persones de fora d’Andorra “d’alt poder adquisitiu que busquen parcel·les o xalets”. Aquesta demanda, que ha tingut un augment progressiu els darrers dos anys, també ha tingut una afectació pel que fa als metres quadrats visats. “És gent que es planteja tenir vida aquí al país, que amb la fibra òptica i tot el terreny del món del joc, els ‘youtubers, les motos i altres han fet crear una tendència més gran”, afirma Nadal.

La valoració del COAA, per tant, és positiva. “Ens hem recuperat de la crisi que arrossegàvem des del 2008 i que va durar deu anys, ens estem mantenint en els metres visats i fins i tot estem pujant lleugerament, per tant, no ens podem queixar”, apunta Nadal. Aquest petit repunt es pot veure més significativament en els metres quadrats visats totals, que inclouen nova construcció, reforma, ampliació i enderroc. La xifra del 2021 és de 536.240 metres quadrats, que és de les més elevades dels últims 15 anys, deixant de banda el 2019 pels motius ja esmentats.

Es pot dir que la construcció es troba en un punt en què ja s’ha recuperat de la crisi en la qual va entrar al 2008, però es troba en el límit en què s’ha de buscar un equilibri. “Hem de vigilar perquè si no tornarem als excessos, i si ho fem tornarà a explotar i tornarem a tindre una crisi, s’ha de buscar estratègies”, indica Nadal. Pel que s’espera al 2022, s’augura que sigui un any de manteniment, en què les xifres continuen sent positives per a la construcció sense arribar a superar aquesta franja “perillosa”.

Metres visats per mesos
Metres visats per mesos

 

Metres visats per anys
Metres visats per anys

 

Etiquetes

Comentaris

Trending