Durant la Setmana de caça de l’isard es podran abatre 168 animals

El recompte fet les setmanes prèvies ha permès divisar en territori andorrà 841 caps, dels quals 184 eren cabrits i això permet finalment que es puguin constituir colles de quatre caçadors

-
-
Durant la Setmana de caça de l’isard, prevista entre el 15 i el 22 de setembre, es podran abatre 168 animals. Així ho ha fixat la comissió de seguiment cinegètic reunida aquest dilluns i després d’analitzar els recomptes que els banders, amb la col·laboració de desenes de caçadors, van fer durant el juliol i els primers dies d’aquest agost. En total es van divisar 841 caps, entre les reserves (Xixerrella, Sorteny i Ransol) i el terreny cinegètic comú.

L’estat de la cabana és molt bo, segons s’ha pogut constatar. A més, enguany s’han vist més isards que l’any passat per diversos factors, entre d’altres, perquè els animals han baixat a zones més baixes que el darrer estiu i això ha fet que no hi hagués tants animals en zona fronterera, que queden fora del recompte. Alhora, també s’han vist molts cabrits. En concret, dels 841 animals vistos, 184 eren cabrits.

Si a aquesta dada s’hi afegeix que el nombre de caçadors inscrits per participar en la setmana cinegètica per excel·lència del país és de 556, tot plegat fa, partint de la base d’un índex de captura del 20%, que enguany, i a diferència de l’any passat, es puguin constituir colles d’un mínim de quatre integrants. O el que és el mateix, cada quatre caçadors els correspondrà una anella per poder abatre un isard.

Si als 841 animals comptats en terreny cinegètic comú més a Xixerella, Ransol i Sorteny, s'hi afegeixen els 327 d'Enclar s'arriba a la xifra rècord de 1.168 isards, la quantitat més alta en vint anys

Totes les xifres ofertes durant la reunió d’aquest migdia són superiors i fins i tot molt superiors a les de l’any passat. Si enguany es podran sacrificar fins a 168 isards, l’any passat se n’haurien pogut abatre un màxim de 96, tot i que al final només se’n fan matar 80. Hi va haver menys caçadors a les muntanyes i també es van recomptar menys animals, tot just uns 650 cabrits inclosos.

El recompte d'enguany ha permès controlar 602 isards en terreny cinegètic comú als quals cal afegir-hi els 81 del vedat de Xixerella i els 158 més divisats entre Ransol i Sorteny. Això fa els 841 que serveixen per calcular els respectius índexs. A més a més, a la reserva d'Enclar, que és objecte d'un pla de caça específic que no entra a la setmana cinegètica del mes que ve, s'hi han comptat 327 isards, amb la qual cosa el nombre total d'animals s'enfila fins a la xifra pràcticament rècord de 1.168.

De fet, en els darrers vint anys mai no s'havia detectat una presència tan gran d'isards. Per al pla específic d'aquesta reserva, la comissió de caça ha aprovat un total de 39 captures selectives i una de trofeu mascle. Representa un índex de captura del 12,23%. A Enclar s'hi fa un seguiment especial de la població d'isards des de fa molts anys.

Segons que ha recordat el ministeri de Medi Ambient i Agricultura, les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web www.e-tramits.ad són del 26 d’agost al 4 de setembre, tots dos inclosos, i cada colla haurà de ser, com s'h dit, d'un mínim de quatre caçadors. Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cada una de les colles. En cas que hi hagi captures restants es farà un sorteig el 9 de setembre per atribuir-les entre els 83 caçadors que han col·laborat en els censos o que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior.

Les anelles de captura es podran recollir del 9 al 13 de setembre a Tràmits de Govern. Els banders, una vegada s'iniciï la setmana cinegètica, haurien de fer un treball de prevenció controlant assegurances, permisos i altra documentació. Tant els vigilants forestals com els caçadors esperen que hi hagi una bona convivència a la muntanya amb els mitjans necessaris per als uns i per als altres i havent-hi les menys infraccions possibles. I que, alhora, la recerca de la infracció no sigui alhora l'únic motiu de la intervenció dels banders.
Incidència molt mínima del pestivirus

Els banders i els especialistes del departament d'agricultura treballen en un pla de vigilància de l'isard per garantir la bona salut de l'espècie. Des del setembre del 2018 s’han analitzat 81 mostres de melsa (procedents de 80 captures dins del territori andorrà i d’un animal recuperat mort el febrer del 2018) que indiquen que cap dels 81 isards eren portadors de pestivirus. L’índex de fertilitat global, que s’ha situat en 0,8, i l’índex de creixement, que és del 24,7%, conclouen que la prevalença de la malaltia es manté estable amb una incidència mínima dins la població actual d’isards del país. També s’han recuperat 153 mostres d’hisops conjuntivals per fer el seguiment de la queratoconjuntivitis infecciosa que pot afectar l’isard. En cap mostra s’ha detectat l’agent etiològic de la malaltia. 

Etiquetes

-

Relacionat

Els caçadors confien que aquest any podran fer colles de quatre per a la Setmana de l’isard
Un grup d'isards vist a través dels prismàtics d'un bander.

Relacionat

El recompte d’isards mostra el bon estat de salut de la cabana

Comentaris (3)

Trending