El recompte d’isards mostra el bon estat de salut de la cabana

El nombre d’animals vistos s’incrementarà lleugerament respecte dels 665 registrats l’any passat

Un grup d'isards vist a través dels prismàtics d'un bander.
Un grup d'isards vist a través dels prismàtics d'un bander.
La cabana d’isards, malgrat la invasió de muflons en certes zones del país, fet que comporta que els foragiti, gaudeix d’un bon estat de salut. Aquest dimarts finalitza el recompte d’animals dirigit pel cos de banders i en què també hi participen activament els caçadors. De fet, fa un parell d’anys que la federació impulsa molt fermament la col·laboració amb els agents forestals i l’entesa ha funcionat.

Les darreres setmanes uns i altres s’han enfilat a la muntanya per comptar isards amb l’objectiu de registrar, en primer lloc, el nombre d’animals que aproximadament hi pot haver en els paratges andorrans i, després i a partir de la primera dada, que es preveu que estigui fixada abans no acabi aquesta setmana, definir l’índex de caps que es podran abatre durant la setmana de l’isard, enguany prevista entre el 15 i el 22 de setembre.

Fonts coneixedores de l’evolució del recompte han assegurat que els animals que s’han vist presenten un molt bon estat i que tot porta a pensar que els càlculs acabaran fent incrementar el nombre de bestiar respecte de l’any passat. El recompte del 2018 va revelar la presència d’uns 665 isards en territori cinegètic comú més els vedats de Xixerella, Sorteny i Ransol. La xifra, però, era inferior als 800 animals que es van veure el 2017.


Un agent del cos durant el recompte. | BANDERS

El fet que durant l’any passat la climatologia fos anormalment bona i això comportés que hi hagués molta vegetació, situació que va comportar que molts animals ja no baixessin en terreny de fàcil recompte, més el fet que es divisessin diverses cabrades en zones frontereres que llavors ja no es registren donat que tant poden estar en territori nacional com forà, va portar una reducció sensible. Enguany es preveu que la xifra de 665 isards augmentarà i possibilitarà que, potser, no calgui fer colles de sis integrants com va ser el cas de l’any passat.

Comentaris

Trending