Dues persones van denunciar problemes laborals l’any passat per la seva condició sexual

L’àrea d’Igualtat va haver d’intervenir perquè un transgènere pogués trobar feina i perquè un altre deixés de patir l’assetjament que estava sofrint al treball

El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, i la cap de l'àrea d'Igualtat, Mireia Porras, durant la compareixença per fer balanç de l'activitat del departament.
El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, i la cap de l'àrea d'Igualtat, Mireia Porras, durant la compareixença per fer balanç de l'activitat del departament.
Dues persones transgènere van patir durant l’any passat assetjament i discriminació laboral. El departament d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials va haver d’intervenir i va aconseguir resoldre la situació. Aquesta àrea es va posar en marxa el 2016 i és tan incipient com poca força té per falta d’un marc normatiu que l’empoderi. Quan s’aprovi la llei que tot just s’està acabant de perfilar a nivell executiu aquest dèficit hauria de quedar resolt en bona part.

La cap de l’àrea, Mireia Porras, ha explicat aquest dilluns que l’any passat van atendre “dos casos de discriminació en àmbit laboral per motiu LGTBIQ-fòbic”, i ha especificat que les dues persones són transgènere. En un dels casos, la persona no trobava feina just per la seva condició sexual, i en l’altre cas, patia assetjament laboral. Porras ha explicat que Igualtat hi ha intercedit i la primera persona ja treballa, i en l’altre cas es va traslladar a un altre departament de la mateixa empresa i la situació s’ha resolt. Els responsables de l’àrea estan convençuts que hi ha més casos discriminatoris que no s’acaben denunciant.

El ministeri d’Afers Socials està acabant de perfilar la legislació que ha de dotar de més eines l’administració per combatre desigualtats

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, entén que l’assetjament laboral s’ha de sancionar, i ha recordat que el projecte de llei d’igualtat inclou, justament, un règim sancionador. Actualment, Igualtat no té potestat per denunciar directament, però la llei dotarà l’àrea d’eines per exercir la tutela judicial. El Codi de relacions laborals ja estableix actuacions per via administrativa, en aquest cas via inspecció de treball, i la persona assetjada o discriminada pot denunciar la situació davant la Justícia, però el ministre ha destacat que “cal un pas endavant” i, per això, la llei d’igualtat també combatrà legalment aquests actes.

El ministeri està acabant de polir el text del projecte de llei. La voluntat és que la norma es tanqui amb el màxim de consens i que s’hi presentin el mínim d’esmenes, de manera que els grups parlamentaris li donin suport i que la llei prosperi abans que finalitzi la legislatura. Abans no entri a tràmit parlamentari, pas pel qual encara no hi ha data però que no trigarà, es treballarà amb totes les entitats, associacions i agents que han participat en l’elaboració del Llibre blanc de la igualtat. El text també es presentarà a la comissió legislativa d’Afers Socials.

El titular ministerial ha acceptat que “segur que hi ha més casos de discriminació que no han arribat a Igualtat”, més enllà dels dos que s’han resolt, i ha convidat tothom, segons recull l’agència ANA, “a fer-ho públic, a trencar el silenci davant de la discriminació laboral per raó d’orientació sexual i identitat de gènere”. Espot ha reflexionat que “s’ha d’anar a l’arrel del problema, canviar la mentalitat dels joves” i, per això, es dona molta informació divulgativa a les escoles, per trencar amb “l’heteronormalitat”.

Etiquetes

Comentaris

Trending