Alliberat amb càrrecs el jove detingut per les pintades 'independentistes' a l'ambaixada espanyola

Quan ha estat arrestat ha deixat clar que la seva actuació tenia com a intenció denunciar la situació que es viu a Catalunya contra el procés sobiranista

-
-
La policia, seguint ordre de la fiscalia i la Batllia de guàrdia, ha alliberat a primera hora d'aquesta tarda el jove andorrà de 22 anys que ha estat controlat i detingut durant aquesta passada matinada per un delicte de danys. Malgrat que els danys són de poca importància, el simbolisme i rerefons de l’actuació, de la bretolada si es vol dir així, té més transcendència: l’arrestat ha fet una més que visible pintada a la façana de l’ambaixada espanyola per denunciar el que considera que és una situació repressora la que s’està vivint a Catalunya per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat espanyol.

Des d’una estelada a un llaç, tot amb pintura groga a la zona envidriada de la façana de la legació diplomàtica fins a una inscripció en anglès que hi diu “Spain is a fascist state”. També a la vorera, just davant per davant del vidre, el noi hi ha inscrit amb la mateixa pintura d’esprai un “RIP democracy justice”. És a dir, que “Espanya és un estat feixista” on hi ha mort la democràcia i la Justícia.

De fet, el noi, una vegada ha estat controlat per una patrulla policial que estava de servei i fer rondes de vigilància entre les 3 i les 4 de la matinada segons les fonts consultades, ha deixat clar mentre era enxampat que la seva intenció no era cap altra que denunciar la situació que s’està vivint a Catalunya arran del denominat procés sobiranista o independentista. El posicionament del detingut és ben clar. 

El noi està acusat d'una contravenció de danys per la qual cosa s'acabarà de completar l'expedient i una vegada sigui citat a la Batllia segurament la pena no anirà més enllà d'una multa econòmica o un petit arrest condicional

La detenció s'ha produït amb posterioritat a la pintada. Les referències donades pel guàrdia civil responsable aquesta matinada de la seguretat de l'edifici diplomàtic han estat determinants. Ha estat el servei de seguretat de l'edifici diplomàtic el que ha requerit l'actuació policial andorrana. De fet, segons les fonts consultades, no ha resultat difícil localitzar-lo atès que el jove anava vestit tot de negre, amb caputxa i la cara tapada. L'arrest s'ha acabat produint a l'avinguda Tarragona de la mateixa Andorra la Vella.

Segons haurien informat els responsables de seguretat de l’ambaixada espanyola als efectius policials andorrans, durant la jornada d’aquest diumenge interposaran la corresponent denúncia formal alhora que han activat els mecanismes necessaris per procedir a netejar els espais -essencialment el vidre- que el jove detingut ha retolat. Vers 2/4 d'1 del migdia, segons fonts de la legació diplomàtica, ja no hi quedava cap rastre de la bretolada.

Els fets que s'imputen al jove i la quantia dels desperfectes ocasionats no van més enllà d'una contravenció penal que no suposarà gaire més que una multa econòmica o una petita pena d'arrest condicionada molt probablement a no tornar-hi. Davant d'això, les autoritats judicials han ordenat a la policia que deixessin en llibertat amb càrrecs el detingut i que se segueixi la tramitació de l'expedient corresponent pel qual amb posterioritat serà citat a la Batllia.

Les fonts consultades, que han preferit no especificar si el jove ha prestat declaració o s'ha negat a fer-ho davant la policia, sí que han assegurat que es tracta d'un noi sense cap mena d'antecedents i que era totalment conscient de l'acció que feia, totalment premeditada. Hauria actuat en solitari pels volts de les 3 de la matinada i hauria deixat clar, com ja s'ha explicat, que la seva acció era la seva manera de protestar per l'actuació que està tenint l'Estat espanyol contra Catalunya. El jove en cap moment ha oposat resistència a la seva detenció.L'ANC condemna l'acte "vandàlic"

La branca andorrana de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha volgut expressar el "rebuig" a "tots els actes vandàlics", citant expressament les pintades davant la seu diplomàtica espanyola. Des de l'entitat es posa en relleu que "aquestes bretolades fan mal a les reivindicacions pacífiques que fem (...) per totes les injustícies que s’estan vivint a Catalunya".

Comentaris (28)

Trending