Descobert en l’excavació de l’Orri d’Emportona d’Encamp el que podria ser el primer dolmen del Principat

La troballa d’un túmul de grans dimensions, de planta circular i configurat per un bon nombre de pedres pot suposar una fita de gran importància per al coneixement arqueològic del país

-
-
L’excavació a l’Orri d’Emportona d’Encamp ha permès document el que podria ser el primer dolmen localitzat al Principat d’Andorra. L’estructura trobada en els treballs que inicialment se centren en dos dels edificis documentats en la campanya de 2014, corresponents als segles XVI- XVII i XVII-XVIII, consta d’un túmul de grans dimensions i planta circular format, a més, per diverses pedres.

Sense dubte, la troballa de l’esmentada estructura és una de les més significatives, de ben segur la que més, de l’actual excavació. El túmul està conformat per l’acumulació d’un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de mida molt gran que podrien configurar la coberta de la cambra. La singularitat de la troballa rau en el fet que fins a dia d’avui no s’havia documentat cap estructura d’aquestes característiques al Principat d’Andorra quan, en canvi, es tracta d’un fenomen recurrent arreu del Pirineu i en llocs tan propers com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya o el Pallars Sobirà. 

La descoberta pot suposar un fita de gran importància per al coneixement arqueològic del país, alhora que es pot integrar com un element destacat d’aquesta ruta temàtica que projecta el comú d’Encamp. Per tant reforça i justifica sense cap mena de dubte els treballs que s’estan fent, més enllà que és una alenada d’energia i entusiasme per als professionals que hi treballen i per la comunitat científica de les Valls.

La segona campanya d’excavació a l’Orri d’Emportona s’està duent a terme des del 10 de juliol i a banda d’excavar en extensió i exhaurir els nivells arqueològics dels dos edificis abans esmentats, també s’estan duent a terme les tasques de reconstrucció de dues cabanes de l’Orri d’Encenrera. Aquestes intervencions s’inscriuen en el marc del projecte de la ‘Ruta dels Orris d’Encamp’, un recurs turístic i cultural que pretén posar en valor un seguit de jaciments agroramaders. 

El projecte, sufragat pel Comú d’Encamp i executat per l’empresa d’arqueologia Actium SL, dóna continuïtat a la intervenció d’excavació arqueològica i reconstrucció de l’Orri del Cubil dels anys 2008-2010 (projecte en col•laboració entre el comú d’Encamp i Govern d’Andorra), i d’ençà el 2014 ja s’hi han dut a terme quatre campanyes d’excavació als orris d’Emportona i Encenrera sota la direcció de Josep Font, director de l’empresa Actium SL. Algunes d’aquestes campanyes s’han acollit al programa de subvencions destinades a la implantació de mesures de conservació integrada, conservació i restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural d’Andorra, atorgades pel ministeri de Cultura.

Etiquetes

Comentaris

Trending