Denuncien la destrucció d'un mur de pedra seca a Sant Julià de Lòria

Ha estat demolit durant les obres que fer un pas de vianants a l'aparcament del Prat Gran

La zona on s'estan fent les obres.
La zona on s'estan fent les obres.
Les obres que es fan per disposar d'un pas de vianants a l'aparcament del Prat han comportat la destrucció d'un mur de pedra seca segons diversos veïns de la zona que està entre l'avinguda Verge de Canòlich i la carretera de Nagol. El pas es construeix per evitar que els vianants caminin pel tram de la carretera que hi ha al  costat de la capella de Sant Bartomeu que és molt estret.

La feixa estava afectada per les obres i és una de les poques de pedra seca que quedaven al centre de Sant Julià de Lòria. Especialistes en aquesta tècnica de construcció tradicional que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap tipus d'argamassa per unir-les, només sorra seca per acabar d'omplir els buits que hi puguin quedar, consideren que hi ha moltes d'aquestes construccions que estan per inventariar.

En el cas de la parròquia laurediana, una de les més emblemàtiques és la cabana de la Pleta de la Rabassa, de planta rectangular, amb el mur posterior arrodonit. La coberta és de pedra, feta en falsa volta per aproximació de filades, per l’exterior està recoberta de terra i gleva. També hi ha construccions de pedra seca en algunes feixes de la muntanya de Rocafort.

La ministra de cultura, Sílvia Riva, va assumir el mes de setembre passat, el compromís de treballar transversalment des de diversos ministeris per preservar el patrimoni de la pedra seca i complir els objectius de desenvolupament sostenible. 

 

Comentaris (4)

Trending