La campanya alça el teló confrontant la continuïtat demòcrata i el clam de la resta de forces a forçar un canvi

DA es posa en marxa convençut de poder mantenir la majoria 'venent' que el seu és un projecte renovat davant sis projectes bastant diferents entre ells que pretenen fer baixar Espot i companyia del poder

-
-
La campanya electoral oficial ja fa camí. Les set formacions que s’hi presenten en la circumscripció nacional més totes les derivades o representacions parroquials, també. Crides a explicar els projectes d’una forma constructiva i sense atacs han marcat els primers compassos en què, aparentment, ha quedat ben clara una cosa: la confrontació d'una proposta, la de Demòcrates que suposa la continuïtat dels darrers vuit anys, i de sis altres projectes, alguns de ben diferents entre ells, que defensen que cal un canvi radical i que, òbviament, cadascú a la seva manera creu que el representa ell.

La jornada ha estat marcada pels continus desitjos de sort entre els uns i els altres a mida que candidats d’uns i altres coincidien en els punts de penjada de cartells i un bon temps que fa que més enllà dels components de les candidatures -més que mai, tot sia dit de passada- i les persones que els fan directament costat, la resta de la ciutadania estigui aprofitant d’allò més un diumenge del tot primaveral. Les dotze del migdia era l’hora marcada per posar en marxa la campanya. I tots els grups han anat desfilant en els punts que havien convingut.

El tret de sortida ha permès descobrir, això sí, els lemes o eslògans de campanya definitius, tot i que, especialment els partits amb més implantació i, sobre el paper, més possibilitat d’obtenir representació parlamentària ja havien anat avançant les seves propostes en aquest sentit. Des de “les persones compten” dels demòcrates a “una Andorra per a tothom” dels socialdemòcrates, el ventall és ampli i el que clarament es diferencia és el de l’Andorra Sobirana d’Eusebi Nomen, visualitzant una clara contraposició del que suposadament aquesta candidatura representa i el que creu que comporten la resta: fer “Andorra presonera”.

Els demòcrates pretenen encarnar una renovació dins de la continuïtat. Hi ha moltes cares noves que s'alternen amb algunes de les persones que ja han liderat el projecte taronja, ara, fins i tot, 'recolorit', com el mateix Xavier Espot. De fet, una de les qüestions que ha quedat clar, almenys si es té en compte la posada en marxa de la campanya electoral, és que el fins ara líder absolut de DA i cap d Govern en funcions, Toni Martí, quedarà amagadet. Martí no ha aparegut per enlloc. Almenys, que se l'hagi vist en els actes de carrer d'aquest diumenge en què, d'una manera o altra, tota la resta de forces ha reclamat la necessitat d'un canvi, i de fer fora del poder també absolut Martí, Espot i companyia. 

Socialdemòcrates i liberals han triat la capital per posar en marxa la campanya -en punts diferents, això sí, els primers just davant el comú d’Andorra la Vella i el segons a la plaça de la Rotonda- i després s’han unit per formar la caravana de ‘d’Acord’, la coalició que els uneix a les parròquies. Andorra la Vella és, a més, la parròquia dels dos caps de cartell: Pere López per un PS que es considera la força que ha de permetre “cosir” l’Andorra dividida i fracturada que a parer del candidat socialdemòcrata deixa l’herència de DA; i Jordi Gallardo, el líder de Liberals que com fa temps que remarquen aposten per “una altra forma de ser; una altra forma de fer”.

“Les persones compten” (DA), “Una Andorra per a tothom” (PS), “Una altra forma de ser, una altra forma de fer” (Liberals), “Sí al progrés” (SDP), “Andorra ets tu” (terceravia), “Andorra presonera, Andorra sobirana” (Andorra Sobirana), “El progrés per a tots” (Units pel Progrés) i “En clau de país” (Ciutadans Compromesos) són els eslògans de campanya triats

També han tingut motius concrets per escollir els indrets on han enganxat el primer cartell tant Socialdemocràcia i Progrés (SDP) com terceravia i Units pel Progrés. Liderats en aquesta ocasió per lauredià Josep Roig, fins fa poc conseller comunal de Cultura, els progressistes han triat Sant Julià per posar en marxa la campanya i donar un inequívoc “sí al progrés”, el seu eslògan d’una campanya en què els components d’SDP volen exposar sense embuts i clau constructiva un projecte centrat en les persones, progressista i amb vocació europeista. 

La terceravia aposta per un lema com “Andorra ets tu” i per una aposta clara per reactivar l’economia no des de la “dependència” sinó des de l’empenta, l’impuls i l’emprenedoria. I seguint els posats més tradicionals. “Som una candidatura que vol guardar els nostres costums, per això hem començat l’enganxada per la primera parròquia protocol·lària”, ha remarcat el cap de llista Josep Pintat en iniciar el ‘viatge’ electoral a Canillo. Mentrestant, Units pel Progrés (UPA), amb Alfons Clavera al capdavant, ha començat a rodar a Escaldes amb un crida al “progrés per a tots”. Ha iniciat la campanya en l’actual parròquia de residència del candidat i també haurà parat durant el dia a Sant Julià -parròquia de la segona de la llista, Raquel Fernández-, i a Arinsal, on Clavera va viure quinze anys.

Els partits ‘més petits’ o de recent creació, com l’esmentat UPA o Andorra Sobirana, que com a mínim en el cartell de la llista nacional, almenys els ja mostrats fins ara, no hi apareix la fotografia de cap candidat però sí que es remarca, com s’ha dit, el fet que excepte aquesta formació liderada per Nomen tota la resta -la d’Alfons Clavera es deixa al marge, també- està a favor, d’una manera o una altra, amb un acord d’associació amb la Unió Europea (UE), han limitat molt els seus punts de penjada pública de cartells. Dos o tres indrets i ja està. En canvi, la resta de formacions hauran estat entre cinc i sis hores rodant pel país fent les primeres aparicions públiques i aprofitant l’ocasió per demanar ja obertament el vot.

Crides de totes les formacions a explicar en positiu i sense ‘embrutar’ les propostes que presenten, totes suposadament molt inclusives, per a les eleccions del 7 d’abril

Demòcrates per Andorra (DA), la formació que actualment ostenta el Govern, ha iniciat el camí de “les persones compten” i el nou cap de llista Xavier Espot a la única parròquia on, teòricament, no hi té representació territorial. Els demòcrates s’han posat en marxa a la Massana, on se senten representats per Ciutadans Compromesos (CC) -que també se sent seu terceravia-, tot traient a relluir els dos candidats massanencs més ben posicionats a la nacional: Ester Molné i David Montané. En certa manera, a la Massana han coincidit amb CC. Quedi clar, però, que les penjades es feien en llocs distints, separats uns quants metres els uns dels altres.

Els demòcrates han donat el tret de sortida a la campanya a les Fontetes mentre que la llista encapçalada per Carles Naudi i Raül Ferré ha penjat el primer cartell a la placeta que queda just davant de l’oficina de turisme i a tocar de l’Hotel Palanques. La formació parroquial posa l’accent en la seva vocació, també, nacional en aquesta ocasió. Això sí, des de la territorial massanenca però en clau de país. Un país que viu ara un parell de setmanes d’activitat frenètica i en què totes les formacions miraran d’exposar les virtuts de les seves propostes i intentar amagar els defectes de les seves realitats. El 7 d’abril acabarà dictant sentència.LES FRASESDemòcrates per Andorra (DA)

Xavier Espot, candidat a cap de Govern: “Estem molt confiats que aquesta campanya acabarà amb un èxit per nosaltres i també per al conjunt del país i els seus conciutadans”

Joan Martínez, cap de llista a Ordino: “Hi ha un projecte en què el seu lema ho diu tot: les persones compten”

Jordi Torres, candidat número 1 a Encamp: “Mirarem d’arribar a tothom amb una proposta molt treballada i apostant per la confrontació de les idees”

Meritxell Palmitjavila, cap de llista a Canillo: “La gent, que vagi tot a votar, això sí que ho demanem, i esperem que la campanya tingui un tarannà positiu”

Enric Tarrado, candidat a Andorra la Vella: “Per nombre d’electors i pel pes econòmica, la capital ha de tibar del carro, però això no vol dir que no siguem solidaris amb la resta de parròquies”

Sílvia Calvó, cap de llista a Escaldes: “Som la parròquia de l’actual cap de Govern i del candidat a cap de Govern tenim, per tant, una responsabilitat que assumim amb molta seriositat”

Carles Álvarez, candidat a Sant Julià: “La combinació d’un bon projecte per al país i la visió de les persones que formen la candidatura faran que els resultats a Sant Julià donin la volta”


Partit Socialdemòcrata (PS)

Pere López, candidat a cap de Govern: “El nostre projecte pretén fer una Andorra per a tothom i cosir una societat dividida i fracturada després de vuit anys de majoria demòcrata”


d’Acord

Cristina Valen, candidata a Canillo: “Ha estat molt fàcil el diàleg, el consens i trobar-nos en un seguit de punts en què estem d’acord”

Gerard Alís, cap de llista a Sant Julià: “Fem una aposta per un nou tarannà de política que treballa per la gent sense estar vinculada a interessos partidistes, economicistes o personals”

David Ríos, número 1 a Encamp: “Som el vot útil si algú vol revertir la situació actual. d’Acord és l’opció vàlida, la que pot fer efectiu aquest canvi”

Jean-Michel Armengol, número 2 d’Ordino: “Apostem per escoltar primer de tot i després veure què podem tirar endavant”

Joaquim Miró, cap de llista a Andorra la Vella: “A la capital serà més renyit del que ens podem imaginar; hem fet un pacte abans de les eleccions i això ja és important”

Judith Pallarés, cap de llista a la Massana: “Volem fer país des de la parròquia i no utilitzar el país en favor de la parròquia”

Rosa Gili, candidata número 1 d’Escaldes: “Davant la falta de diàleg i de consens, d’Acord és la única alternativa, i més encara en una parròquia on fa molt que les mateixes persones ostenten el poder”


Liberals d’Andorra (L’A)

Jordi Gallardo, candidat a cap de Govern: “La política necessita un canvi, el país necessita un canvi, i el projecte de demòcrates no pot encapçalar aquest canvi. Estem segurs que som nosaltres la força que pot liderar aquest canvi necessari”


Terceravia

Josep Pintat, candidat a cap de Govern: “En aquestes eleccions els ciutadans podran escollir entre dues opcions, els que fomenten la cultura de l'incentiu i la dependència i la retroalimenten empobrint Andorra i la classe salarial mitjana. O terceravia, que promou el creixement de l'economia a fi d'assolir l'autonomia i el benestar de les persones”

Joan Carles Camp, número 2 de la llista nacional: “Els massanencs i massanenques estaran representats al Consell General per terceravia i el nostre company Carles Naudi, amb qui hem treballat colze a colze durant quatre anys” 

Ruth Vila, número 3 de la llista nacional: "Treballarem per un país on tothom es pugui guanyar la vida, i per al millor encaix amb la Unió Europea” 


Progressistes-Socialdemocràcia i Progrés (SDP) 

Josep Roig, candidat a cap de Govern: “Volem una Andorra social, progressista, amb una economia ben forta al servei de les persones; una Andorra oberta i ben embrancada a Europa”


Andorra Sobirana (AS)

Eusebi Nomen, candidat a cap de Govern: “Centrarem la campanya en exposar solucions constructives i no referir-nos ni al passat ni fer referències a retrets personals”


Units pel Progrés (UPA)

Alfons Clavera, candidat a cap de Govern: “Pretenem un salari mínim de 1.400 euros perquè el cost de vida que hi ha al país fa que les necessitats no es puguin cobrir si no és amb aquest sou" 

Comentaris (4)

Trending