De caporal a sotsoficial per l’article 33 tot esperant la promoció més nombrosa de la història

El grau que es va crear ‘contra-natura’ el 2015 no ha quedat recollit a la llei de la policia i, de cop, els vint uniformats que van esdevenir comandaments de baix nivell el 2016 han fet un salt

-
-
Encara no fa dos anys iniciaven la formació per esdevenir, formalment, caporals. Era un grau de comandament nou. Un invent que ha durat el que ha durat. Encara no dos anys després han hagut de fer el salt a sotsoficial. Curiosament o no, si al 2015 va semblar que era necessari crear un càrrec intermedi entre l’escala bàsica, per dir-ho així, i els òrgans de comandament i direcció, la llei que es va aprovar fa pocs mesos i que es va començar a embastar molt poc després d’aquell concurs per a caporals que es va posar en marxa el setembre del 2015 no preveu el càrrec de caporal.

De fet, asseguren les fonts, ja des de l’inici es tractava d’un grau totalment artificial. Almenys en el cos de la policia andorrana. I com que la legislació no el preveu, perquè de fet no l’havia previst mai. Els vint caporals que finalment es van designar -d’inici havien de ser quinze però les moltes jubilacions que hi va haver arran de les retallades va reduir enormement el nombre de comandaments i va tenir un efecte dominó que va fer necessari promocionar més personal- s’han acabat convertint, directament i sense més, en sotsoficials.

No és que sigui res de l’altre món ni que hagi suposat un gran problema. Però el salt en l’escala jeràrquica, que no pas en les funcions, que es mantenen en la majoria de casos, és molt important. Massa en algunes ocasions, segons que apunten algunes fonts, que asseguren que un salt tant ràpid ha fet que hi hagi alguns components del cos que, de cop i volta, jeràrquicament han obtingut un lloc que no va acompanyat de l’experiència necessària. Però és que, s’ha dit, el fet que el Govern modifiqués al seu dia les condicions de jubilació va fer que molts funcionaris de la policia, especialment dels més experimentats, es jubilessin abans de veure reduïdes les prestacions que els pertocaven.

La trentena d’agents que integren la 53a promoció del cos avancen en la seva formació i fan pràctiques a diversos punts del Principat abans d’incorporar-se a seguretat ciutadana

Tot plegat arriba en la fase final de la formació de la promoció més nombrosa de la història. El novembre passat es va iniciar un treball d’uns set mesos per als 33 aspirants d’agent que, una vegada acabin aquest període, s’integraran, essencialment, a l’àrea de seguretat ciutadana. És a dir, se sumaran a les patrulles de vigilància. A peu de carrer, uniformats, que és el que a priori dóna una visió de la professió més global.

Durant aquest temps -una part de la formació se l’han passada interns a l’alberg de la Comella- se’ls ha pogut veure fent pràctiques de diverses característiques en diferents punts del Principat (a la imatge, simulant una intervenció a la carretera de la Comella). Una vegada aquests nous agents s’integrin plenament a les seves noves funcions, altres uniformats més experimentats podran ser destinats a altres àrees o unitats una mica més especialitzades, com fronteres, blanqueig o delictes tecnològics.

Comentaris

Trending