Custòdia compartida en el 47% de les separacions

El Servei d'atenció i mediació ha atès 193 parelles, de les quals 163 han iniciat un procés de mediació i un 46% ha arribat a un acord

Roda de premsa d'aquest dilluns al matí en el marc del Dia Internacional de la Mediació
Roda de premsa d'aquest dilluns al matí en el marc del Dia Internacional de la Mediació
El Servei d'atenció i mediació del ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior ha presentat aquest dilluns al matí el balanç de l'any 2018. La compareixença ha tingut lloc de la mà del titular ministerial, Xavier Espot, i de la tècnica d'Atenció Social, Loli Terrón, amb motiu del Dia Internacional de la Mediació. En total, el servei va atendre a 193 parelles que volien separar-se, 163 de les quals va iniciar un procés de mediació i un 46% han arribat a un acord, mentre que un 27% encara no han finalitzat el procés. El nombre de parelles que inicien un procés de mediació creix un 16% durant el 2018.

El servei de mediació, és un servei gratuït per evitar haver d'acudir a la justícia. En les separacions la mediació sol ser una eina per tractar d'arribar a una solució i un acord. En aquest sentit, Terrón ha destacat positiu l'increment de situacions en què s'acorda una custòdia compartida, la qual és la via prioritària perquè permet als infants continuar "mantenint la convivència tant amb el pare com amb la mare". D'aquesta manera, en els casos resolts per mediació, el 47% s'ha tancat amb custòdia compartida, i el 42% amb la custòdia per a la mare, mentre que només un 1% ha acordat la custòdia per al pare.

El perfil majoritari de les parelles que acudeixen al servei són parelles casades, de 41 a 45 anys, de nacionalitat andorrana, seguida de l'espanyola. Amb un fill d'entre 4 i 6 anys, de nacionalitat andorrana i residents a la parròquia d'Andorra la Vella. En el cas dels homes, l'estudi explica que treballen en el sector de la construcció, i les dones al del comerç. A més, en un 59% dels casos és l'home que marxa de casa, i en un 30% ho fa la dona. En l'11% són tots dos els que abandonen el domicili.

D'altra banda, en la jornada també s'ha informat del tancament del Protocol d'actuació sobre mediació en casos de violència de gènere, que està a punt per poder ser aprovar en la propera Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere. Aquest determina de manera més específica quina ha de ser l'actuació del servei de mediació en casos de violència de gènere, alhora també dóna les eines pedagògiques i procedimentals per aquestes situacions.

Xavier Espot també ha destacat que durant el 2018 s'ha aprovat la Llei de mediació, la qual va assentar les bases "regulant la mediació com a eina àgil en la prevenció i resolució de conflictes que permet evitar la via judicial, i que a més suposa una millora per a les relacions futures entre les parts".

Orientació jurídica per a l'usuari

El Servei d'Atenció i Mediació també proporciona orientació jurídica sobre altres qüestions que no siguin de separacions. Durant el 2018, s'han atès un total de 325 consultes, majoritàriament de l'àmbit civil pel que fa a temàtiques laborals (20%) o bé d'arrendaments (16%). En l'àmbit administratiu la problemàtica que genera més demandes és la de protecció dels consumidors amb un 49%.Entre les temàtiques en les quals pot orientar jurídicament al ciutadà hi destaquen temes de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), d'immigració, d'ajuts i beques, de fiscalitat,  de successions, entre d'altres.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending