Els visitants als museus i monuments nacionals creixen prop d’un 20% a l’estiu

S’ha arribat a prop de 38.000 persones, fet que encara queda lluny d’un any normal per la manca de grups organitzats, mentre que 1.300 han participat en el cicle ‘Nits d’Estiu’

Tarrés i Lizarte han presentat les dades.
Tarrés i Lizarte han presentat les dades. G. P.

La temporada d’estiu als museus i els equipaments culturals nacionals, com ara les esglésies romàniques, ha estat satisfactòria. Malgrat no recuperar les dades prèvies a la pandèmia, el nombre de visitants ha registrat un increment del 19% en comparació a l’any passat. També es fa un bon balanç del ja tradicional cicle de ‘Nits d’estiu’. En les diferents activitats, han participat 1.300 persones.

Les dues dades, evidentment, estan mancades per la situació sanitària i per l’obligació d’aplicar mesures restrictives que minimitzin el risc de contagi amb el coronavirus. Per tant, aquestes xifres no es troben encara a nivells del 2019, però es consideren “satisfactòries”. I és que, com ha apuntat Eduard Tarrés, tècnic del ministeri de Cultura, “la perspectiva que tenim ara és bona; s’està millorant l’any anterior, sense arribar a la normalitat”. En gran part, remarca, pel fet que els aforaments continuen limitats.

Casa de la Vall, l’espai Columba i el santuari de Meritxell són els indrets que més èxit han tingut al llarg dels dos mesos d’estiu

En total, els vuit museus i els set monuments -com ara esglésies com Sant Miquel d’Engolasters o Sant Joan de Caselles-, han rebut 37.838 persones, el que representa un increment del 19% amb relació a les dades del 2020. Es nota a faltar, apunten els responsables governamentals, “un públic important com és que ve amb els operadors turístics i grups organitzats”. Aquests, ha indicat Tarrés, “ara comencen a treure el cap” i, per tant, es confia que es pugui recuperar ben aviat.

Una altra dada que s’ha revelat són els 1.300 visitants que han participat en alguna de les 45 activitats del cicle ‘Nits d’Estiu’. Això sí, propostes, com ha volgut indicar el coordinador de museus i tradicions del comú d’Encamp, Robert LIzarte, “adaptades i reinventades”. La xifra es considera també positiva, arrossegada sobretot pel públic nacional “fidel i que acostuma a anar a diferents activitats”.

Pel que fa als visitants als museus i monuments, Tarrés ha destacat que “hem vist un argument important del públic individual”. Això dona esperança de cara a la recuperació de la normalitat. “Confiem que es pugui mantenir quan tornin els operadors, perquè haurem sumat un nou actiu al públic d’aquests espais”, ha apuntat el tècnic del ministeri.

Pel que fa als llocs de més èxit, entre els museus destaquen Casa de la Vall, “un must visit, segons LIzarte, i l’espai Columba, que “està funcionant molt bé”, com s’ha volgut destacar des del Govern. També ha tingut una bona afluència el santuari de Meritxell, especialment gràcies a les visites guiades. De cara als pròxims mesos, es confia que la Casa Areny-Plandolit sigui un dels llocs de més presència de gent gràcies a l’exposició centrada a la màgia.

Etiquetes

Comentaris

Trending