Vint propostes artístiques concentrades en un cap de setmana per arrencar el festival ‘Andorra Crea’

Agafa el relleu de ‘La Cultura no s’atura’, tindrà lloc del 29 de setembre a l’1 d'octubre amb set obres inèdites i amb l’objectiu d'exportar el talent del país a l’exterior

Un moment de la presentació del festival 'Andorra Crea'
Un moment de la presentació del festival 'Andorra Crea' SFGA/JAViladot

El festival ‘Andorra Crea’ agafa el relleu de la iniciativa ‘La Cultura no s’atura’ que es va posar en marxa per compensar el greuge econòmic que la pandèmia havia comportat als creadors. La primera edició tindrà lloc entre el 29 de setembre a l’1 d’octubre amb vint propostes d’arts visuals i escèniques repartides per totes les parròquies, de les quals set seran estrenes absolutes. Un dels objectius és poder exportar el talent andorrà a l’exterior.

Els amants de la cultura ja es poden fer un calendari per intentar quadrar l’agenda i poder veure el major nombre de propostes que s’han presentat per la primera edició del festival de creació i difusió de les arts fetes a Andorra, que arrencarà  el divendres 29 de setembre i acabarà el diumenge 1 d’octubre. La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha explicat que “amb la Covid-19 calia promoure el teixit cultural i propostes de qualitat en temps d’incertesa. Una vegada superada la pandèmia ens vam posar a treballar en el Pla Estratègic de la Cultura i amb l’aprovació de l’Estatut de l’artista hi ha una clara voluntat de professionalitzar el sector”. Precisament, apunta, que “el pla diu que cal fomentar la creació contemporània nacional, apropant-la a la ciutadania i estimular la contractació de les propostes artístiques andorranes a l’estranger”.

El cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval ha assegurat que “encaixar les vint propostes en un cap de setmana ha estat una tasca complexa”. De les vint obres que es presenten, n’hi ha set que són estrenes absolutes i la resta s’han estrenat en els darrers tres anys, però amb la pandèmia no han tingut el recorregut desitjat. “La intenció és que la gent jove vingui i les persones que no són consumidores de producció cultura, s’apropin”. Afegeix que “hem fet una programació prou atractiva i la nostra vocació és que el festival sigui estable i en un futur que totes les propostes s’estrenin aquí”.

El tret de sortida al certamen serà el divendres 29 de setembre a les 11 hores amb ‘Triangulacions emocionals’ de Studimural a la Biblioteca de la Fàbrica Reig a Sant Julià de Lòria

El tret de sortida al certamen serà el divendres 29 de setembre a les 11 hores amb ‘Triangulacions emocionals’ de Studimural a la Biblioteca de la Fàbrica Reig a Sant Julià de Lòria. Es tracta d’una obra que explora la complexitat i la riquesa de les relacions humanes i les emocions que les impulsen. Precisament, aquesta és una de les set estrenes absolutes, així com la instal·lació pictòrica ‘Shoot your words back’ de Yolanda Sanmarcos o el concert per a quartet de vent i electrònica 'Alenar' de Lluís Casahuga, entre altres.

El darrer dia està prevista una trobada entre programadors del país i de fora amb els artistes amb l’objectiu que puguin interactuar i poder exportar el talent andorrà a l’estranger. Joan-Marc Joval ha explicat que encara no s’ha tancat la llista de programadors que vindran, però “estem tenint les primeres confirmacions”.

El preu dels espectacles serà de cinc euros cadascun i hi haurà un abonament de 20 euros per assistir a la totalitat. Govern aporta al festival 80.000 euros i cada comú finança les necessitats tècniques i posa els espais.

Etiquetes

Comentaris

Trending