Troben tres nous cadàvers a la necròpolis de Sant Joan de Caselles

Les restes s’han localitzat en el marc dels treballs per millorar la il·luminació de l’església i corresponen a dos adults i un infant; ja es treballa a documentar-les i extreure-les

Un tècnic examina les restes trobades.
Un tècnic examina les restes trobades. SFGA

Els treballs de millora de la il·luminació i d’adequació dels espais exteriors de l’església de Sant Joan de Caselles han tingut una sorpresa inesperada. En el marc d’aquestes actuacions, els operaris han localitzat unes troballes arqueològiques. Més concretament, restes d’enterraments humans que s’han de documentar, extreure i excavar. Datarien, segons s’indica des de l’Àrea de Patrimoni Cultural, entre els segles X i XIV.

L’aparició de les restes ha tingut lloc en el marc d’aquests treballs per millorar la Il·luminació del monument i els seus espais exteriors, tasques que s’estan fent conjuntament entre Govern i el comú de Canillo. Així, s’han localitzat vora el mur sud de la nau de Sant Joan de Caselles, a molt poca profunditat.

Ara, s’està treballant en la documentació, l’extracció i l’excavació del perímetre més proper a la nau. Pel tipus d’enterrament es creu que les restes es datarien entre els segles X i XIV i corresponen a dos individus adults i un infant. L’estat de conservació de les restes és fràgil, tot i que mantenen la disposició original.

Des del Govern, es recorda que no és pas el primer descobriment d’aquest estil a la zona. L’any 1998 es va dur a terme l'excavació parcial de la necròpoli associada a l’església romànica que va permetre descobrir fins a 240 individus, l'estudi dels quals ha estat objecte d'una tesi doctoral defensada el 2020 per Maria Rosa Aran a la Universitat de Barcelona. Aquest estudi ha permès, entre altres aspectes, precisar el nombre mínim de cossos exhumats, el seu estudi antropològic i la definició del període d'ús de la necròpoli entre els segles XI-XIV.

Es considera que les troballes que els arqueòlegs estan exhumant aquests dies aportaran més informació, tant de l'església de Sant Joan de Caselles com de la població que va ser enterrada a la necròpoli medieval. Tècnics de l’Àrea de Patrimoni Cultural treballen sobre el terreny per conservar les restes trobades i poder continuar, quan s’escaigui, els treballs d’il·luminació. Així mateix, els tècnics també apunten que aquestes noves troballes poden permetre extreure noves hipòtesis de la fundació de l’edifici i de la necròpoli. Les dades suposaran un avenç en el coneixement del monument.

Comentaris (3)

Trending