Tret de sortida a la recuperació de la farga del Madriu

Cultura fa tres adjudicacions per la via directa i per un muntant global de poc més de 50.000 euros per posar en marxa la divulgació i l’excavació paleontològica que ha de servir per refer l’estructura siderúrgica en tres anys

Una imatge de les restes de l'estructura siderúrgica del Madriu.
Una imatge de les restes de l'estructura siderúrgica del Madriu. ARXIU

El ministeri de Cultura ha donat el tret de sortida efectiu, amb tres adjudicacions per la via directa i un muntant global de poc més de 50.000 euros, a la voluntat de recuperar la farga que durant un segle, aproximadament, deuria funcionar al Madriu. La Farga d’Escaldes hauria estat la denominació oficial d’una estructura derruïda hores d’ara i de la qual en queda uns pocs testimonis rocallosos d’un dispositiu siderúrgic construït el 1732 i que ara es voldria sinó totalment sí refer en part.

Pel que fixen les adjudicacions, Cultura es marca tres anys per fer el gros dels treballs, que inclouen des de l’excavació a la divulgació de la farga i el seu martinet. Tot plegat es fa en el marc d’un conveni entre el departament governamental i la Universitat de París-Saclay, laboratori Archéomatériaux et prévision de l’Altération, Iramat NIMBE i CNRS/CEA. La farga del Madriu va ser una de les més singulars del Principat. I la seva desaparició, entre els anys 1832 i 1836, va marcar el declivi definitiu de la siderúrgia andorrana.

S’han fet, s’ha dit ja, tres adjudicacions. La relativa a la realització de les operacions arqueològiques i mostreig dels rebuigs i de la producció siderúrgica de la farga i del martinet, que s’encomana a Hemmamuthé Goudiaby per 12.540 euros. La producció dels documents gràfics, científics i de difusió, del jaciment de la farga, de la qual se’n farà càrrec Oksana Vingoltc per 15.675 euros. I finalment, el que es pressuposo un element ara per ara essencial: les excavacions paleosiderúrgiques de la farga i del martinet del Madriu que farà Claude Dubois i que han estat adjudicades per 22.990 euros.

Comentaris

Trending