El Sax Fest arriba a la novena edició amb tres estrenes i un nou èxit de participació

Concerts, classes magistrals, concurs i actuacions al carrer per dinamitzar la parròquia i aportar un valor afegit als turistes

Roca, Marsol, Riva i Torres en la presentació de la novena edició del Sax Fest
Roca, Marsol, Riva i Torres en la presentació de la novena edició del Sax Fest

La novena edició del Sax Fest ja està aquí. Del 9 al 16 d'abril el món del saxofon mirarà al Principat on uns 170 músics participaran per demostrar la seva virtuositat amb l'instrument. Concerts i activitats al carrer complementaran l'oferta d'un certamen de referència mundial que permet exportar la marca Andorra cap a l'exterior i oferir un atractiu afegit al turisme.

Del 9 al 16 d’abril Andorra la Vella acollirà una nova edició del Sax Fest amb un nou èxit de participació. En aquest sentit, com ha explicat el director del certamen, Efrem Roca, hi haurà “entre 170 i 180 participants” de 24 nacionalitats diferents, inclosos 12 andorrans.  El seu prestigi és global com demostra que les 76 inscripcions pel Solo Competition s’esgotessin en 8 hores o s’hagin contractat un total de 150 classes individuals de les 165 previstes i que aniran a càrrec de 18 professors de prestigi. Des de l’organització s’espera que gairebé mig centenar de persones passin per Andorra al llarg de la setmana arran del festival.

L’altra novetat principal serà l’estrena de tres obres. A la final de solo serà el torn de Straight Ahead de Jean Denis Michat, mentre que en la màxima categoria del Solo Youth Sax es podrà sentir Andsax de Jordi Griso. La tercera, Poême de Toni Gibert, s’interpretarà per la categoria B del Solo Youth Sax. D’altra banda, el Comú d’Andorra la Vella, també com a novetat, oferirà una beca al millor estudiant de l’institut de música de la parròquia que participi en el concurs de jove en la màxima categoria amb “la subvenció al 100% de la matrícula” del pròxim curs, com ha explicat la cònsol major de la capital, Conxita marsol. Amb aquest acte han volgut “reconèixer l’esforç i el talent dels joves de l’escola de la parròquia” i que vegin que “tenen possibilitats”.

L'organització preveu que unes 450 persones es desplacin a Andorra amb el Sax Fest com motiu principal, ja sigui per participar en el concurs, per atendre a una classe particular o espectadors.

La setmana està repleta d’activitats. El 10 i 11 d’abril tindrà lloc la primera fase del concurs, la segona el 13 i on serà obligatori tocar l’obra el primer moviment de la sonata de la compositora Rebecca Clarke. La final serà el 15. Per la seva part, el concurs de joves està programat pel 14 d’abril. D’entre els participants, en destaquen la participació de russos i ucraïnesos que estaran al Principat tot i el conflicte bèl·lic que es viu al país eslau.

Aquesta guerra, però, sí que modificarà l’agenda del festival. En aquest sentit, Roca ha assenyalat que el concert de dimarts, a càrrec del rus Mikhail Kazakov, guanyador de la darrera edició, no es podrà realitzar. “El preu del vol s’ha quadruplicat, així com algun problema d’agenda de l’artista, ens ha portat a no fer-lo”, ha indicat el director del certamen. Els que sí es realitzaran seran el de Chiara Cannavale, Baptiste Herbin, Elisa Urrestarazo, Vicent David i el de l’Onca i solistes saxofonistes. Tot això  , a més, estarà acompanyany, el 16, per músics al carrer amb un taller de percussió per adults i nens i una desfila de les bandes Buskant el To, Le Même i Tocabemolls. Les entrades tenen un cost de 5 euros els adults i 3 els infants.

De fet, el Sax Fest és tot un referent a nivell mundial, en àmbit de saxofon, i fer-ho arribar a la gent, com ha assenyalat la ministra de cultura i esports, Sílvia Riva, i el director de productes i nous projectes d’Andorra Turisme, “permet projectar la marca Andorra al món”. A més, Torres ha posat en relleu el moment en què es fa, a les acaballes de la temporada d’esquí, i que “ajuda a donar un valor afegit als turistes” que passen aquests dies al país.

Comentaris

Trending