Revifar l’acadèmia del cine per impulsar la producció audiovisual a Andorra

El futur del sector implica incrementar les ajudes pel finançament, afavorir les coproduccions internacionals o els incentius fiscals, entre altres

Elements essencials en un set de rodatge.
Elements essencials en un set de rodatge.

Tornar a posar en marxa l'acadèmia de cine al Principat és només el primer pas per ajudar que la producció audiovisual continuï creixent. Després, ha de venir el treball conjunt amb l'administració central per tal de trobar punts per ajudar el sector, com pot ser major finançament, incentius fiscals o afavorir les coproduccions internacionals, per apropar-se al nivell dels països veïns.

La producció audiovisual a Andorra, en les darreres setmanes, està d’enhorabona amb l’arribada a les grans pantalles de diferents coproduccions, com 'Caribe, todo inluido' o '42 segundos'. El sector vol créixer i, com a primer pas estan intentant reactivar l’acadèmia del cinema, que “està creada, però en stand-by”. Aquesta pausa, de fet, ve del febrer del 2017, quan es va presentar en societat, i per desavinences amb l’aleshores ministra de Cultura, Olga Gelabert, i la impossibilitat d’inscriure l’Acadèmia de cine al Registre de Societats.

Ara, com ha assegurat el, el productor, guionista i escriptor d’Imminent Produccions, Josep Pozo, es vol tornar a començar de nou, refer les relacions amb l’executiu i donar l’impuls a l’entitat. S’estan fent passos en aquest àmbit i així tenir “una veu única i conjunta que pugui fer d’interlocutor” amb el ministeri per avançar conjuntament. De moment, sense pressa, però sense pausa, “ens estem organitzant internament, entre la gent del sector” per tal de reactivar aquesta entitat, sense especificar el nombre de persones que, actualment, la integren.

La possibilitat de finançament a Andorra “es redueix a la participació del Govern amb aquesta nova ajuda al cine i que només pot ser en un projecte”

El sector al Principat “juguem en un clar desavantatge”, assegura el productor. “A Espanya tot el sistema de finançament a les produccions venen mitjançat les ajudes públiques i de la participació de les cadenes de televisió o plataformes, a banda, dels incentius fiscals que tenen a Espanya i a la majoria dels països del món”, ha apuntat Pozo, que ha especificat que a Andorra “es redueix a la participació del Govern amb aquesta nova ajuda al cine i que només pot ser en un projecte”. De fet, enguany no s’han pogut tornar a presentar perquè ja han estat premiats anteriorment, ha lamentat.

El camí està obert, però queda molt de trajecte per fer. “Estabilitzar i incrementar les dotacions per la producció de cinema i, així, incrementar-la; buscar fórmules per donar continuïtat a les productores del país, sempre que sigui producció de qualitat; buscar incentius fiscals i afavorir les coproduccions internacionals amb convenis” són els passos que ha de seguir el sector per créixer i donar-se a conèixer fora de les fronteres.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending