La reconstrucció de Sant Vicenç d'Enclar primarà la feina artesanal per sobre de la data d'acabament

El Govern ha aprovat aquest dimecres la licitació del concurs de selecció d’un equip de professionals per a l’elaboració del projecte i la direcció d’obra

Comentaris

El Govern ha aprovat, a proposta de la ministra de Cultura i Esports, Silvia Riva, la licitació del concurs de selecció d’un equip de professionals per a l’elaboració del projecte i la direcció d’obra de reconstrucció del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar, que es va esfondrar la nit del 19 al 20 de desembre del 2019 en mig d’un temporal de pluja i vent. Des de llavors s’ha desenvolupat un estudi en profunditat per desenrunar que ha permès obtenir dades i disposar de nova informació i, d’aquesta manera, poder dur a terme una reconstrucció fidedigna.

 

El ministre portaveu Eric Jover ha assegurat aquest dimecres que es primarà el treball artesanal per sobre de la rapidesa en l'execució de les obres. Els treballs duts a terme fins ara permeten avançar a una obra amb garanties i preservant la identitat de l’església, ubicada sobre el Roc d’Enclar; un aflorament granític de tres-cents metres d’alçada al nord-oest del límit del nucli habitat de Sant Coloma. Les tasques de reconstrucció, a càrrec d'una empresa d'Encamp, es van iniciar el 15 de juny es van identificar fins a 441 de les pedres caigudes, poc més de la meitat del parament exterior del campanar.

El bé immoble i la seva part malmesa tenen una doble consideració de document històric i d’objecte arquitectònic i, per tant, la seva recuperació de restauració, reconstrucció, conservació i posada en valor obliga a fer una aproximació multidisciplinària. Consegüentment, abans de definir les actuacions del projecte i constructives, caldrà efectuar una lectura prèvia amb una anàlisi del monument.

Sílvia Riva, Xavier Llovera i José Luis González i Olivier Poisson, via telemàtica, durant la compareixença.

Relacionat

Patrimoni Cultural preveu tenir reconstruït durant el 2021 el campanar de Sant Vicenç d’Enclar

Així doncs, per a l’elaboració del projecte de reconstrucció, s’han d’incloure treballs de diferent caire, com és el cas d’estudis preliminars per assolir un diagnòstic el més precís possible sobre l’estat de conservació de les ruïnes sobre el qual es fonamentarà la proposta de reconstrucció. Aquest document determina els objectius i criteris de reconstrucció amb repercussió directa sobre el projecte arquitectònic.

El projecte arquitectònic de reconstrucció  ha de tenir presents diferents objectius

Precisament, el projecte global contempla principalment el projecte arquitectònic de reconstrucció del campanar, que ha de tenir presents diferents objectius, com ara conservar el testimoni històric el més pròxim possible al que va ser, aprofitant que s'han identificat un gran nombre de pedres que sabem exactament on són, i inclou també la restauració de la resta de l’edifici. En tot cas, s’haurà d’incloure una proposta de condicionament dels paviments, dels revestiments i del sistema d’il·luminació de l’interior de la resta del temple.

A més, finalment, s’haurà d’elaborar un pla de protecció i conservació preventiva del bé immoble, que definirà els mètodes de seguiment i control i la planificació i priorització de les mesures a adoptar per controlar els factors de risc. El conjunt monumental del Roc d’Enclar es manté dins la candidatura sobre els orígens del Coprincipat que promou davant la Unesco. La reconstrucció del campanar s’engloba en un projecte més ambiciós d’embelliment de tot el recinte del Roc d’Enclar, que promou el Govern conjuntament amb el comú d’Andorra la Vella. Després de l'esfondrament es va crear una comissió d'experts per planificar les tasques de reconstrucció.

Comentaris

Trending