La quarta edició del curs de pedra seca permet construir un mur a la zona del Forn de Canillo

Hi han pres part una cinquantena d'assistents, revalidant l’èxit de les edicions anteriors en la iniciativa impulsada per Patrimoni Cultural

Participants al taller de pedra seca.
Participants al taller de pedra seca. SFGA

La 4a edició de la formació en l’art i la tècnica de construcció de pedra seca del 2022 ha finalitzat amb la participació activa de prop de 50 assistents, revalidant l’èxit de les edicions anteriors. La iniciativa està impulsada des del departament de Patrimoni Cultural juntament amb l’espai sociocultural cal Pal, i enguany ha comptat amb la col·laboració del comú d’Encamp, el comú de Canillo, el comú d’Ordino, FEDA i particulars.

Destaca la gran participació de tècnics dels comuns que es dediquen a la gestió forestal i als treballs d’obres i urbanisme, els quals veuen en la formació una eina bàsica d’aprenentatge per mantenir en bones condicions les estructures i els camins fets de pedra seca. També hi han participat persones del ram de la construcció i la gestió del medi ambient, interioristes, arquitectes i particulars interessats en la tècnica de la construcció de pedra seca.

Durant les tres setmanes que han durant els diferents cursos oferts entre setembre i octubre, s’ha construït un mur de partió -separació de terres o delimitació de terrenys- a la zona del Forn de Canillo, per conèixer la tècnica des de la base s’ha fet un mur de nou que delimita la carretera amb un prat. També s’ha substituït l’enllosat del camí que comunica la Cortinada amb el Mas d’en Solé, per un terra amb lloses de pedra natural i buixardades (de manera que siguin antilliscants), amb sòcol i una lleugera pendent perquè l’aigua baixi acanalada, tot plegat treballat de manera que garanteixi la seguretat dels vianants. En la tercera formació, s’ha restaurat una paret als cortals de Feritxet (als Cortals d’Encamp), aquesta darrera intervenció ha anat acompanyada de la construcció d’un arc de mig punt en un dels trams per tal de salvar l’escolament d’aigua de pluja.

Seguint el treball realitzat en edicions anteriors, s’han fet formacions amb diferents graus de complexitat (nivell 1 iniciació, i nivell 2 avançat), havent de resoldre situacions més o menys complexes. Els formadors han estat dos mestres margers que disposen de la titulació que atorga l’Association de Batiseurs en Pierres Sèches (ABPS), Roger Solé i Paco Viñes.

Els objectius de la formació i del programa primera pedra són els de recuperar, promoure i divulgar la construcció aplicant la tècnica de construcció de pedra seca i també, aprendre a utilitzar les construccions com a element estructural i funcional. Aquesta activitat forma part d’un programa més ampli que té com a objectiu el reconeixement del territori i la recuperació del paisatge mitjançant l’aplicació de tècniques i materials constructius tradicionals i sostenibles.

La col·laboració amb els comuns, FEDA i els propietaris implicats ha estat essencial a l’hora d’organitzar i dur a bon port les formacions. Tanmateix, la implicació dels alumnes ha estat molt positiva, el clima de treball que s’ha generat ha estat molt bo. Una tònica que es repeteix any rere any.

Etiquetes

Comentaris

Trending