Protocol contra els abusos sexuals a l’Escena Nacional després de detectar una situació incòmoda

El cas que ara s’ha fet discretament públic va accelerar la sortida de l’anterior director d’un ens que en el marc del nou impuls que pretén dur a terme també presentarà una proposta de taula salarial, revisable anualment, i que fixarà el mínim que ha de cobrar cada persona del sector artístic

Presentació del nou projecte de l'Escena Nacional.
Presentació del nou projecte de l'Escena Nacional.

L’Escena Nacional d’Andorra (ENA) presentarà pròximament un protocol de prevenció d’abusos sexuals amb l’objectiu de garantir un espai segur per a totes les persones que treballen o col·laboren amb la fundació. Aquesta iniciativa s'ha impulsat per prevenir i conscienciar, després de constatar una situació incòmoda que, tot i no derivar en cap denúncia formal ni en un procediment judicial, ha activat els mecanismes de reflexió i responsabilitat dins de l’entitat. Aquest procés hauria estat una de les coses que va accelerar el canvi de direcció de l’ENA. 

El director de Promoció Cultural del ministeri de Cultura, Joan-Marc Joval, ha explicat que el protocol arriba després del coneixement d’una situació incòmoda. “No hi ha cap denúncia formal ni cap situació judicial oberta”. En aquest cas, segons Joval, “des del ministeri es va considerar que potser hi havia hagut una situació que no encaixava amb la política de l’entitat, i es va actuar d’ofici. Ara ja està solucionat”. Davant d’això, des de la fundació s’ha volgut actuar amb responsabilitat i “per prevenció, s’ha impulsat aquest protocol per saber com actuar en cas que passi alguna cosa”.

Txell Díaz, productora de la Fundació ENA, ha apuntat que “estem treballant amb persones, i sovint el col·lectiu cultural és vulnerable; per això volem assegurar que l’ENA sigui un espai segur per a tothom”. El nou protocol es fonamenta en la prevenció, la formació i la capacitat d’actuació. Per dur-lo a terme, des de l’entitat expliquen que “ens hem format per saber com activar-lo, com fer-lo i per tenir eines en cas que es donessin situacions, saber com actuar”, ha afegit Díaz. El document estarà disponible públicament i també s’habilitarà un punt lila a la pàgina web perquè en el cas que hi hagi alguna situació les persones es puguin posar en contacte i informar. 

PROPOSTA DE LA TAULA SALARIAL

D’altra banda, durant la presentació del projecte de la nova direcció de l’Escena Nacional, s’ha explicat que pròximament a la pàgina web hi haurà publicada una proposta de taula salarial que marcarà quins són els mínims que es considera que s’hauria de pagar a tots els membres del sector artístic, des de l’actor o actriu al tècnic de so. Aquesta taula s’ha fet tenint en consideració el que s’ha gestionat des de l’Escena en els darrers anys, així com la taula salarial que se segueix a Catalunya.

Estarà publicada a la pàgina web i donarà resposta a aquelles preguntes que en moltes ocasions hi ha dins del sector quan es comença: “Quan s’hauria de cobrar per un bolo?”. Aquesta taula, de la qual no han avançat xifres, expliquen que és similar “al que ens hem estat trobant fins ara”, i serà revisada anualment. Díaz ha afegit que la idea és que sigui un punt de partida conjunt i que en un futur “Andorra pugui arribar a tenir un conveni com el que es té a Catalunya i entre totes les persones decidir com volem que sigui”. En aquesta línia, també s’ha elaborat un dossier de distribució que exposa tots els elements que s’han de tenir en consideració quan es vol donar a conèixer un espectacle.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending