El Pla estratègic de la cultura 2030 crearà una taula de treball per evitar contraprogramacions

El document recull gairebé 300 accions que es duran a terme en diferents fases i que inclouen la incorporació d’una figura al ministeri per assessorar els professionals en diversos àmbits, com l’orientació legal

Espot i Riva durant la presentació del Pla estratègic de cultura.
Espot i Riva durant la presentació del Pla estratègic de cultura. SFGA

Aquest dijous s’ha presentat el Pla estratègic de la cultura 2030. Es tracta d’un document que s’ha creat arran el mandat del Llibre blanc de la cultura. El cap de Govern, Xavier Espot, ha assenyalat que es tracta d’un full de ruta per a la futura creació de polítiques que afectaran aquest sector. Així mateix, entre les gairebé 300 accions que inclou, es destaca la creació d’una taula de treball per a evitar contraprogramacions o la incorporació d’una figura al ministeri per assessorar els professionals en diversos àmbits.

Durant la presentació, on també ha intervingut la ministra de Cultura, Sílvia Riva, Espot ha assenyalat que aquest Pla estratègic “transcendeix el sector i arriba a molts altres socials i econòmics”. Es tracta d’un document que recull, segons Riva, les demandes que s’han fet des de diferents actors durant molt temps, però també altres de noves que han sorgit arran el treball per poder crear-lo. “No volem que sigui flor d’un dia, el que volem és crear un contracte cultural amb els diferents actors”, ha assenyalat Espot. En aquest sentit, s’ha remarcat que un dels objectius del document és donar força al prefix ‘co’, “no és el mateix crear que cocrear”, ha assenyalat Espot.

Entre les gairebé 300 accions que preveu el document, concretament 284, ha despertat especial interès en el sector la creació d’una taula de treball. Riva ha assegurat que té per objectiu “posar remei a una situació que ha estat històricament reivindicada”. Es tracta del solapament a l’oferta cultural del país. Una de les coses que es farà properament, i que passarà a formar part de la llista de les 50 accions que ja estan en marxa, serà començar a organitzar aquesta taula de treball, per decidir quines persones en prendran part i quins han de ser els seus objectius. El que està clar és que tindrà representació del Govern, dels comuns i del teixit cultural.

D’altra banda, també s’ha remarcat la creació d’una figura dintre del ministeri de cultura que servirà de guia per als professionals en diferents àmbits. Riva ha remarcat que el que farà serà “ajudar amb les necessitats jurídiques, contractuals, en relació amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, i també de la política tributària de cadascun d’aquests empresaris”. A més, també servirà per a poder orientar cap a una projecció internacional, fet que actualment és complicat per als artistes del país.

Entre les accions també es preveu suport econòmic per al sector. Concretament, un 2% del pressupost d’inversió dividit en dos àmbits. D’una banda, un 1% per a la dotació del Pla Preserva, que serà per a la conservació del patrimoni cultural. De l’altra, un 1% per a fomentar la creació artística. Riva ha destacat que el que es vol és ajudar “amb aquesta intermitència de la contractació del sector”. També es fa referència al document a la figura d’un Museu Nacional, que podria estar enllestit al 2030.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending