Organyà analitza l’ús social del català per considerar que cal augmentar la consciència lingüística

El debat inaugura la Fira del Llibre del Pirineu que compta, fins diumenge, amb una àmplia representació andorrana

Els participants al debat sobre el català d'aquest divendres.
Els participants al debat sobre el català d'aquest divendres. AJUNTAMENT D'ORGANYÀ

La 27a edició de la Fira del Llibre del Pirineu, que té lloc a Organyà fins aquest diumenge, s'ha iniciat aquest divendres amb una jornada sobre l'ús social actual del català. En el marc d'aquesta, el president de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, Jaume Marfany, ha alertat que la situació ha empitjorat amb el pas del temps i que, quan va néixer l'entitat, ara fa també 27 anys, "no estava tant malament com ara". Els ponents han destacat que cal augmentar la consciència lingüística.

La proposta, que portava per títol 'La salut de la llengua catalana: de les Homilies d’Organyà al Tik Tok',  ha servit per presentar diverses experiències que tenen com a objectiu el foment de l'ús social de la llengua catalana, com ara el Correllengua, el Voluntariat per la Llengua i el Club de Lectura Fàcil, entre d'altres. 

Organyà, la vila d’on van sorgir els textos en llengua catalana més antics que es coneixen, “se sent compromesa amb el present i el futur de l’ús social de la nostra llengua”, afirma l’alcalde, Celestí Vilà. “Per això ens hem sentit empesos a organitzar aquesta jornada sobre la salut de la llengua catalana -afegeix-. Organyà és el bressol del català i vol ser també un referent en la lluita per la seva defensa i en la promoció del seu ús”.

Un dels ponents, Jordi Esteban, membre de la junta de la Coordinadora. Durant la seva intervenció ha afirmat que, avui dia, "la immersió social a Catalunya és en castellà". Per mirar de revertir aquesta tendència, ha parlat del programa 'Xerrem Junts' que dirigeix i que té més de 170 grups. Finalment, ha afirmat que, més enllà de l'ús funcional, "cal que el català sigui una llengua relacional".

Pel que fa a la fira, que s'ha inaugurat aquest divendres, ocupa part del centre històric d'Organyà, on el cap de setmana s'instal·laran trenta parades d'editorials i llibreries del Pirineu, de la resta de Catalunya, el Principat d'Andorra i el País Valencià. Mentre, professionals de la il·lustració de llibres del Pirineu tindran també el seu propi espai expositiu.

Les homilies modernes d'enguany seran pronunciades per l'escriptor i periodista Martí Gironell i pel paleògraf, filòleg i historiador Jesús Alturo. Com a novetat d'aquest any, les dues homilies seran interpretades paral·lelament amb el llenguatge de signes. Com a convidat especial, el certamen comptarà amb l'escriptor Josep Vallverdú, a qui la Institució de les Lletres Catalanes dedica l'any literari amb motiu del centenari del seu naixement. Un altre dels protagonistes serà el nou gegant Quimet, inspirat en Joaquim Miret i Sans, descobridor de les Homilies d'Organyà, que participarà per primera vegada a la fira.

Etiquetes

Comentaris

Trending