Oda a la cultura tradicional

L’Esbart dansaire celebra el seu festival de primavera amb un recull de peces claus en els seus darrers 30 anys, sota la direcció d’una Mari Àngels Velando que fa una crida perquè els més joves s’apropin a l’entitat per mantenir-la més viva que mai

M

M. E. / G. P.

Comentaris

Un moment del festival de primavera de l'Esbart dansaire d'Andorra la Vella.
Un moment del festival de primavera de l'Esbart dansaire d'Andorra la Vella.

L’Esbart dansaire d’Andorra la Vella ha celebrat aquest dissabte el seu tradicional festival de primavera. Enguany, amb un objectiu clar: girar la vista enrere i fer un repàs de les creacions impulsades en els darrers 30 anys. Són els que l’entitat ha estat dirigida per Mari Àngels Velando, que ha volgut recuperar alguns dels balls treballats en aquest temps i, a la vegada, també ha fet una crida a pares i mares per a apropar als seus infants a la cultura popular.

El centre de congressos ha acollit el tradicional festival sota el títol ‘Passegem pels darrers 30 anys’. Ha servit per recuperar danses de creació pròpia, amb músiques i coreografies originals, nascudes de la feina d’aquestes tres dècades. En total,16 balls que seran interpretades per les seccions infantils i el cor de dansa.

“Cada any fem el festival de primavera, per presentar tot el que hem après amb les seccions infantils durant el curs. Enguany, fem aquesta mirada a aquest temps de direcció personal, que serveix per fer balanç”, ha comentat Velando, que no amaga que, per a ella, l’Esbart és part essencial de la seva vida.  “És la meva segona família”, ha afirmat la directora, tot recordant que “hi ballo des del 1981, quan es va fundar i jo encara era petita”. Per a ella, és “un orgull” que encara “m’emociona”. I deixa clar que té corda per a molts anys més: “tinc ganes de seguir fent festivals i moltes coses més”.

La dansa tradicional ha copat molts dels balls propis de l'Esbart.
La dansa tradicional ha copat molts dels balls propis de l'Esbart.

A la vegada, ha fet una defensa aferrissada de la cultura tradicional, tot lamentant que, ara, “està una mica afeblida”. El motiu? El fet que “els nens tenen tanta oferta que no els és senzill dedicar-li una estona”. I, per això, ha fet una crida a canviar aquesta dinàmica. “Nosaltres assagem tot just una hora a la setmana. És maco, representes el teu país i la teva cultura i té un valor que no hem de deixar perdre”, ha remarcat.

Al llarg del festival, s’han interpretat algunes de les peces que més han marcat l’Esbart en aquests trenta últims anys. És el cas, per exemple, del ball de la Consòrcia o de composicions de l’espectacle ‘Pa d’arrels en dansa’. Cal recordar que l’entitat es va fundar l’any 1981 amb l’objectiu de promoure la cultura i representar-la fora de les fronteres. D’aquesta forma, ajudat a mantenir i a fer créixer el patrimoni del país.

Comentaris

Trending