Els museus reben 110.000 visitants el 2021 que són la meitat dels d'abans de la pandèmia

Els que han tingut més afluència han estat el Centre d'Art d'Escaldes-Engordany, el Carmen Thyssen Andorra, i la Casa de la Vall

L'entrada al Centre d'Art d'Escaldes-Engordany
L'entrada al Centre d'Art d'Escaldes-Engordany Altaveu

Els museus van rebre l'any passat un total de 110.868 visitants, un 21% més que el 2020 (86.893) però la meitat que el 2019 (224.441) abans de l'inici de la pandèmia de coronavirus. Conscients de la problemàtica generada per la pràctica desaparició d’un dels públics importants que tenen, el que arriba a través dels operadors turístics, els gestors dels museus han fet una aposta important per la generació d’activitats, per fidelitzar el públic local i consolidar-se com una opció d’oci habitual entre els residents.

En relació a activitats i exposicions concretes, cal destacar els gairebé 1.000 visitants que han vist la mostra 'Abracadabra: il·lusionisme i màgia a cal Plandolit', des que es va inaugurar el 18 de setembre passat, una mostra que posa en relleu una de les facetes més desconegudes de la mítica nissaga ordinenca, la seva vinculació amb el món professional de la màgia durant la primera meitat del segle XX.

Així mateix, i sota la coordinació de la Taula de Museus, s’han organitzat conjuntament, un any més, les Nits d’estiu als museus, un cicle d’activitats culturals de tota mena dirigides en gran mesura a fidelitzar el públic local. Han inclòs 45 activitats, distribuïdes entre el 2 de juliol i el 18 de setembre, i han comptat amb la implicació del Museu Carmen Thyssen Andorra, l’MW Museu de l’Electricitat, els comuns de Canillo, Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i el Govern.

L’edició d’enguany ha estat marcada per les restriccions de capacitat, que han obligat els programadors a dissenyar actes que fossin compatibles amb les mesures de prevenció per evitar la propagació del coronavirus i treballar amb unes capacitats màximes molt limitades; això ha fet que s’hagi hagut de limitar el nombre de participants en tots els actes programats. Tot i les restriccions, els organitzadors es mostren satisfets amb les dades d’assistència aconseguides. El públic s’ha bolcat en el cicle i s’ha fet ple en la gran majoria de propostes programades. La participació total ha estat de 1.291 persones. Els museus més visitats han estat el Centre d'Art d'Escaldes-Engordany (11.054), el Thyssen (9.894) i la Casa de la Vall (9.251).

Finalment, també cal tenir en compte que durant el 2021 s’ha anunciat el tancament de dos museus privats del país, el del Perfum, que ja no ha obert portes aquest 2022, i el del Tabac, que ha tancat definitivament diumenge passat.    

MERITXELL, EL MONUMENT MÉS VISITAT

Pel que fa a l’especificitat dels monuments romànics i al Santuari de Meritxell, que s’obren cada estiu amb visites guiades, comparant les dades amb les del 2020, s’observa una major afluència generalitzada en gairebé tots els equipaments, amb un increment del 20,55% respecte a l’any precedent i una disminució del 38,12% respecte el 2019. Fora de les estadístiques de visitants, al Santuari de Meritxell s’hi ha comptabilitzat la xifra de 269.479 passants, i s’ha consolidat un any més com el monument més concorregut del país.

Etiquetes

Comentaris

Trending