Mor Jean-Claude Sempé, l’home que va il·lustrar el Tour a Escaldes-Engordany

L'autor de 'El Petit Nicolàs' va protagonitzar una exposició l'any 2016 al Centre d'Art escaldenc amb una una vintena de dibuixos, aquarel·les i gravats de ciclisme

Comentaris

El mecànic de bicicletes de Sempé.
El mecànic de bicicletes de Sempé.

El dibuixant francès Jean-Jacques Sempé ha mort als 89 anys. Nascut a Burdeus el 1932, Sempé és conegut especialment per ser l'il·lustrador de la sèrie de llibres infantils 'El Petit Nicolàs', publicat a partir del 1950 i escrit per René Goscinny, però també és autor de diverses obres en solitari, com 'Marcel·lí'. Sempé -nom amb que signava les seves il·lustracions- també va ser vinyetista en nombroses revistes, com és el cas de 'The New Yorker', on va dissenyar diverses portades. Els seus dibuixos de ciclisme van ser exposats el 2016 a Escaldes-Engordany.

L'exposició al Centre d'Art escaldenc es va muntar per l'arribada del Tour i amb la col·laboració de l'ambaixada francesa.Sempé era una amant de la bicicleta. Als 17 anys, la feia servir per treballar portant mostres de vi de Pomerol i Saint Emilion als negociants però aviat va ser acomiadat, perquè es passava més temps dibuixant que no pas controlant els termòmetres dels alambins. En una de les seves obres retrata el seu pare -Edmond Ulysse Sempé-, que feia de marxant, convertit en un entranyable mecànic de bicicletes.  El dibuix original, fet amb tinta xinesa i aquarel·la, obria la mostra 'Jean-Jacques Sempé et le vélo. En attendant le Tour de France'. 

Portar els dibuixos a Andorra no va ser fàcil ja que estan molt valorats i la seva cessió i trasllat no va ser fàcil de gestionar. L’ambaixada ho va haver de negociar amb la galeria Gosieaux, que representa l’obra de l’autor. Sempé va retratar  el Burdeus de la seva infància, en què feia passejar, entre plataners, homes i dones que circulen en bicicleta, les dones amb mocadors al cap i els homes amb barret. Va treballar durant quatre dècades per a 'The New Yorker', però només va visitar la ciutat de Nova York en sis ocasions.

Tanmateix, les seves il·lustracions de la Gran Poma i de París són icones d'aquestes capitals mundials. Les seves obres es caracteritzaven per la seva senzillesa, pel seu minimalisme, però al mateix temps amb un contingut carregat d'emoció i reflexió. Moltes de les portades que va fer per a la cèlebre revista han estat posteriorment transformades en quadres i cartells d'art i decoració. El seu còmic de 'El Petit Nicolàs' va convertir-se en un èxit global fins al final de l'aventura, el 1964, amb la publicació d'"El petit Nicolas i els problemes d'en Joachim". Es calcula que de les historietes del petit Nicolas se n'han venut més de 15 milions d'exemplars.

Comentaris

Trending