Dol al món cultural per la mort de l’historiador Pere Cavero

Nascut el 1954, havia estat professor tant a diferents centres educatius com en cursos per adults, inclosos els d’accés a la nacionalitat, havia col·laborat amb diferents entitats com la Societat Andorrana de Ciències i havia participat en nombrosos llibres

Pere Cavero, durant un acte al Consell General.
Pere Cavero, durant un acte al Consell General.

L’historiador Pere Cavero ha mort aquest dilluns de forma sobtada a causa d’una dolencia coronària a l’edat de 66 anys. La notícia ha provocat un fort impacte en el món cultural andorrà, amb el qual l’unia una estreta relació. Funcionari de professió, va ser durant molt de temps el professor responsable d’impartir classes sobre la història del Principat tant als centres educatius com als cursos per obtenir el passaport. També és autor de nombrosos articles i de llibres.

Cavero, nascut el 1954, es va llicenciar en història i d’aquesta matèria va fer no només al seva passió sinó també la seva professió. Durant molts anys, com a funcionari del ministeri d’Educació, va ser l’encarregat d’impartir les formacions sobre història d’Andorra als centres educatius del sistema francès i espanyol, així com també en els cursos d’accés a la nacionalitat.

Més enllà de la seva tasca laboral, també va ser un actiu col·laborador d’entitats culturals del país. Va ser un dels impulsors del Comitè Andorrà de Ciències Històriques i, posteriorment, es va unir a la Societat Andorrana de Ciències (SAC). En ella va ser el cap de la secció històrica i va ser el principal responsable de tirar endavant el projecte dels papers de recerca. També havia format part del jurat de la Nit Literària.

També va escriure nombrosos articles i va participar en llibres col·lectius. Ell també és autor d’obres com ‘Relacions transfrontereres al llarg dels segles: l’agermanament entre Ordino i Auzat-Vicdessos’ o ‘Ordino : gent, fets i cases’, entre altres.

La notícia de la defunció de Cavero ha colpit el món cultural andorrà, amb qui havia estat molt involucrat. Així ho ha posat en relleu la presidenta de la SAC, Àngels Mach. “És impactant. Feia pocs dies que hi havíem parlat per telèfon” ha explicat.

DNJAeohXcAIq94A
Cavero, a la dreta, en una jornada de recerca històrica de la SAC el 2017.

També ha volgut posar en relleu la tasca de l’historiar amb l’entitat. “Ha estat un membre clau de la SAC durant molts anys”, ha remarcat. Per això, ha indicat que “el trobarem a faltar”.

Qui també s’ha referit a la seva figura ha estat l’exministra de Cultura i actual consellera general del PS Susanna Vela. “M’assabento amb tristesa de la mort del Pere Cavero, el professor de la història contemporània del nostre país i una bona persona Que la terra et sigui lleu Pere”, ha piulat a Twitter.

També s’hi ha referit Isidre Escorihuela, conservador de l’Arxiu Nacional, un lloc que Cavero visitava amb assiduïtat. “Un pou de saviesa andorrana. Discret i gran investigador. Descansa en pau. Et trobaré a faltar a la sala de consulta”, ha comentat a la xarxa social.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending