Memòries dansaires per posar en marxa el compte enrere a la festa major d’Escaldes

(AMB VÍDEO) L’Esbart Santa Anna repassa una part important del seu repertori més contemporani davant d’una sala del Prat del Roure amb prop de tres-centes persones

L'Esbart Santa Anna ha estrenat 'Memòries' a la sala del Prat del Roure.
L'Esbart Santa Anna ha estrenat 'Memòries' a la sala del Prat del Roure. Toni Solanelles

Rememorar el passat per gaudir del present i preparar el futur. Més o menys, poc o molt, el que ha fet l’Esbart Santa Anna en el seu tradicional certamen de festa major. De fet, les danses de l’esbart posa en marxa el compte enrere per a la festa gran d’Escaldes. I Escaldes, Andorra, ha estat una mica, o fins i tot una mica molt, l’epicentre del muntatge que ha posat damunt l’escenari de la sala del Prat del Roure i davant de prop de tres-cents espectadors. L’Esbart Santa Anna ha fet memòria del passat, de la seva trajectòria.

‘Memòries’ ha estat el muntatge amb el qual l’entitat des de fa poc presidida per Manel Rodríguez ha recordat una part important dels seus directors, dels seus coreògrafs, dels seus dansaires. ‘Memòries’ ha servit per retre homenatge a tres homes lligats a l’esbart que els darrers mesos han aixecat el vol per sempre: el primer president de l’entitat, Tonet Albós, i dos antics dirigents comunals ben entroncats amb l’esbart, Pere Joan Tomàs i Romà Mas. Per cert, una bona representació comunal, començant pels cònsols Rosa Gili i Quim Dolsa, ha seguit els salts, les notes musicals, els jocs de llums de ‘Memòries’.

Cinc grans composicions, jugant en el seu interior amb tot un seguit de peces dansaires que s’han anat encadenant amb veloços i no sempre senzills canvis de vestuari, han omplert les memòries de l’esbart, que artísticament dirigeix Rafa Martín i té en Núria Barquín un altre dels seus pilars en el disseny de cadascuna de les composicions. Ja sia des de la coreografia, ja sia des del vestuari. Tots dos han estat literalment damunt l’escenari. I ella una bona estona i en un bon reguitzell de danses. Danses representatives de tots els Països Catalans. Del Pirineu.

Danses que han permès vibrar la platea i fer memòria del passat. Perquè malgrat l’esbart major actual el composen dansaries amb un llarg recorregut a l’entitat, més d’una i de dues de les composicions que s’han ballat al Prat del Roure les han puntejat molts d’altres dansaires. I de ben segur d’altres les continuaran dansant. I és que si d’una cosa se n’enorgulleix l’Esbart Santa Anna -trajectòria de poc més de set dècades al marge- és del planter que està configurant. Una part d’ells han pujat també aquest dissabte damunt l’escenari. Tots posaran el seu granet de sorra, també a la festa major, dilluns al vespre a la plaça Coprínceps. Que ningú no perdi la memòria. Gresca, xerinola i dansa.

Comentaris

Trending