Les llibreries no renuncien al Sant Jordi d’estiu tot i la suspensió de la fira a la plaça del Poble

Els establiments faran descomptes als clients com si fos una diada normal i han fet comandes especials per garantir que tindran l’oferta amb les obres més reclamades

La diada de Sant Jordi del 2019 a la plaça del Poble.
La diada de Sant Jordi del 2019 a la plaça del Poble. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

El ‘bitxo’, el coronavirus, ha tornat a fer la guitza al gremi de llibreters. El Sant Jordi d’estiu, que s’havia de celebrar a la plaça del Poble dijous vinent no es farà finalment, com a mesura de prevenció davant els rebrots registrats la setmana passada. Malgrat això, les botigues no hi renuncien del tot. Com a l’abril, cadascú a casa seva, però preparats estaran per rebre aquells clients que vulguin aprofitar la jornada. De fet, els establiments van fer comandes pensant en una fira a l’aire lliure que finalment no es farà i, per tant, asseguren estar preparats amb l’oferta més actualitzada possible.

Els comerciants han acceptat la decisió de cancel·lar les paradetes. En línies generals, consideren que és l’opció lògica vistos tant els nous casos apareguts al país com la situació a zones de l’entorn. Algun establiment, de fet, s’hi havia avançat, com explica Lluís Canal, de la Llibreteria. “Inicialment, havíem dit que sí, però arran del rebrot a Lleida, vam decidir declinar participar. Ara, ens sembla correcte que no es faci, perquè era massa agosarat”, comenta. Des de La Puça, Anna Riberaygua entén que la mesura és “lògica” tenint en compte “les condicions en què s’havia de fer”.

A la Puça es pot demanar anticipadament llibres signats per autors del país

Per tant, no hi haurà fira... però sí Sant Jordi. A les llibreries preveuen una jornada amb afluència. L’esperança, no ho amaguen, és que qui tingués al cap passar-se una estona per la plaça del Poble ho acabi fent per les botigues. De fet, totes les consultades admeten que, ja en previsió de la jornada, havien encarregat comandes extres. “Havíem fet una mica de previsió a l’hora de demanar llibres, però a la baixa; tenim material, però no en la quantitat de si fos un Sant Jordi”, apunta Canal.

Similar és la situació a la Puça. “Havíem fet una comanda especial i ara potser ens ho mengem”, explica. Tot això, es treballa amb la idea que l’afluència a la botiga serà més alta de la d’un dia normal. Per això, per exemple, s’aplicarà el descompte del 10% habitual en la jornada de Sant Jordi i, també, s’ha impulsat una fórmula pels clients que vulguin tenir llibres signats per autors del país. “Ens ho poden demanar anticipadament i nosaltres ho gestionem perquè el tinguin firmat”, apunta Riberaygua.

A la llibreria Idees, a Illa Carlemany, també s’oferirà un descompte del 10%. Igual que els altres establiments, tindran material d’una comanda feta amb anticipació per a una fira que no es farà. La confiança, però, és que, tal com va succeir a l’abril, els clients optin per anar directament a la botiga.

En el fons, el desig de tots passa perquè, ja que aquest any no s’ha pogut viure un dia del llibre i la rosa normal per culpa del coronavirus, el que acabi passant sigui que hi hagi “un Sant Jordi permanent” perquè, com recorda Riberaygua, “comprar un llibre es pot fer sempre”. I això seria, remarquen, més important que mai per a un sector que, com molts altres, ha patit les conseqüències del tancament forçat per la Covid-19, tot i que asseguren que la represa està sent positiva.

Les llibreries veuen positiva la represa postconfinament amb més vendes de les que pensaven en un principi

“Com a mínim, hem pogut treballar i això ja és oxigen. Entre això i que les despeses han baixat com ara el lloguer i les ajudes de Govern, estem tirant”, apunta Canal. Sensació similar es té a la Llibreria Francesa: “Anem fent, més o menys com sempre; l’activitat es manté”. Des de la Puça, Riberaygua explica que “cert que hi ha una reculada en comparació a altres anys, però ens pensàvem que seria més gran”. A banda, recalca que “hi ha un vessant de solidaritat; de gent del país que vol comprar a Andorra i estem molt contents de l’actitud d’aquests clients”.

I, dins del moment complicat -pel sector i per tota l’economia en general-, hi ha un petit bri d’esperança. Durant el confinament, una de les activitats més habituals ha estat, justament, llegir. “S’ha creat un retorn a lectura que és positiu”, afirma Riberaygua.

Comentaris

Trending