Govern destina 200.000 euros a subvencions culturals

La ministra Sílvia Riva diu que l'objectiu és ajudar les associacions, les entitats i les empreses perquè puguin portar a terme projectes o activitats en el seu àmbit d’actuació

Comentaris

Riva i Joval durant la presentació de les subvencions.
Riva i Joval durant la presentació de les subvencions. SFGA

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el cap d’àrea d’Acció Cultural, Joan-Marc Joval, han presentat les noves bases de la convocatòria per a l’atorgament de les subvencions culturals de l’any 2023, així com també els diversos terminis i tràmits que cal fer per poder optar-hi. “L’objectiu és ajudar les associacions, les entitats i les empreses culturals perquè puguin portar a terme projectes o activitats en el seu àmbit d’actuació”, ha emfatitzat Riva. 

La ministra ha recordat que en els últims anys s’ha incrementat la partida destinada a les subvencions culturals i enguany es consolida el pressupost total amb 200.000 euros. En aquesta mateixa línia, Riva ha explicat que les noves bases recullen diversos canvis i millores identificades pels diversos sectors amb la voluntat d’encarar aquestes ajudes per a projectes cada vegada més professionalitzats, sense abandonar les propostes més amateurs.

Després de l’afectació de la Covid-19, enguany, per primer cop des del 2019, es reprenen en la mateixa convocatòria totes les disciplines (incloent promoció exterior) i se n’estableix una de nova: subvencions per a la traducció a altres llengües d’obres andorranes de literatura i pensament. L’objectiu d’aquesta modalitat és fomentar la publicació de traduccions en llengües estrangeres d’obres literàries originals andorranes, i s’hi podran presentar treballs dels grans gèneres literaris: narrativa, poesia, teatre, novel·la gràfica i pensament. La dotació pressupostària prevista per a aquesta modalitat passa a formar part de la partida global destinada a subvencions culturals.

Així, sumant aquesta nova modalitat, la convocatòria de les subvencions s’expandeix enguany fins a les nou: arts escèniques; arts plàstiques i visuals; cultura popular i tradicional; projectes editorials; activitats literàries i ajut a la creació literària; projectes de difusió cultural dels mitjans de comunicació privats, promoció exterior de les arts visuals i les arts escèniques, i traducció. Joval ha apuntat que “les bases han estat revisades en profunditat per corregir alguns petits defectes de forma, unificar criteris aplicables a totes les modalitats, i ajustar-les als objectius de suport a la professionalització i de desenvolupament de les indústries culturals, que són mandats del Pla estratègic de la cultura 2030”.

Amb la voluntat de poder explicar les novetats, aquest mateix dilluns la ministra i el cap d’àrea han ofert també una sessió informativa especialitzada adreçada a tots els interessats del sector cultural, artístic i creatiu.Les bases, que es faran públiques el proper dimecres al BOPA, són un instrument per garantir el principi d’objectivitat, concurrència i publicitat del procés per a la concessió de subvencions i, també, fixen els mecanismes que permeten l’Àrea conèixer la gestió correcta i l’optimització dels fons públics.

Etiquetes

Comentaris

Trending