El Festival Orgue&And es consolida amb el suport del ministeri de Cultura

Ja s’ha firmat el conveni de col·laboració entre diferents entitats del principat i s’ha presentat el programa de concerts que començaran el 9 d’agost a Andorra la Vella

El festival l'organitza des de fa més de dues dècades l'Associació Amics dels Orgues.
El festival l'organitza des de fa més de dues dècades l'Associació Amics dels Orgues. ARXIU

El Festival Orgue&And celebra la seva 22a edició veient-se consolidat amb el suport del ministeri de Cultura. Fins ara ja es subvencionava amb un ajut, però ara es compta amb el suport institucional, que dóna garanties als músics que hi vulguin participar. El conveni de col·laboració s’ha firmat, per tant, entre el ministeri, l’Associació Amics dels Orgues de les Valls i els tres comuns que compten amb aquests instruments a les seves parròquies, Andorra la Vella, La Massana i Escaldes-Engordany. A més, s’ha presentat la programació de concerts, que s’iniciarà el 9 d’agost.

Des que fa 22 anys es va iniciar aquest festival, s’han organitzat més de 100 concerts amb més de 150 músics de tot arreu. “És com tenir a Andorra un patrimoni històric mundial viu”, ha explicat Ignacio Ribas, president de l’Associació amics dels orgues. La proposta per a aquest 2021 consta de sis concerts, que s’iniciaran el 9 d’agost i tindran lloc al llarg de tot el mes. Quatre d’ells se celebraran a Andorra la Vella, un a La Massana i un a Escaldes. També es reservarà una actuació especial per a Nadal, en la que participarà el guanyador del Sax Fest d’aquest any.

 “De la mateixa manera que cada ciutat té els seus espais per moments d’esbarjos, cada músic té el seu propi repertori amb múltiples temàtiques”

El fil conductor de la programació d’Orgue&And seran els jardins. “De la mateixa manera que cada ciutat té els seus espais per moments d’esbarjos, cada músic té el seu propi repertori amb múltiples temàtiques”, ha afirmat Ribas. Així, en aquestes actuacions, es podrà veure una gran varietat de sons, amb propostes diferenciades que faran sonar els orgues sols o acompanyats d’altres instruments, com l’arpa, la flauta travessera o la veu. Ribas ha volgut destacar la projecció d’una pel·lícula de cine mut, que serà acompanyada de la improvisació de l’instrument.

Aquest any, però, a causa de la pandèmia, s’han hagut de paralitzar certes activitats paral·leles que es feien. Tot i això, amb la inclusió del suport del ministeri, s’ha donat un impuls al festival. “Realment el que hem fet ha sigut formalitzar el reconeixement, perquè l’ajut ja es donava. D’aquesta manera, si els músics han d’escollir entre diverses propostes, esperem que es decantin per Andorra”, ha assegurat Silvia Riva, ministra de Cultura i Esports. Respecte a aquest suport, Ribas ha indicat que el conveni ajuda a poder tenir una planificació a més llarg termini, “molts professionals no estan disponibles amb sis mesos d’antelació. Ara, amb aquest augment del pressupost, podem començar a pensar en anys vista”.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha sigut l’única representant de les parròquies que compten amb un orgue a les seves esglésies. La presència de la cònsol ha coincidit amb el 30 aniversari de la col·locació de l’instrument a Sant Esteve. “Des del comú sempre s’ha col·laborat amb l’associació, des del primer moment es va fer un suport econòmic per la instal·lació l’any 1991 i hem mantingut l’adhesió fins ara”, ha indicat Marsol.

 

Comentaris

Trending